Ferran Civit, al faristol del Parlament
Ferran Civit, al faristol del Parlament

Els republicans volen que el Govern elimini qualsevol mostra de "vassallatge o privilegi" monàrquic a les institucions catalanes

Esquerra Republicana ha presentat una moció al Parlament que denuncia els moviments dels poders de l'Estat per encobrir les corrupteles de la monarquia espanyola. Els republicans consideren 🎥👇 que existeix una "acció concertada" per interpretar la inviolabilitat del monarca com a "impunitat absoluta" i en aquest sentit volen que els diputats i les diputades rebutgin frontalment el veto al Parlament, al Congrés i al Senat per investigar-ne la presumpta corrupció.

En aquest sentit, la moció que es debatrà la setmana vinent, també constata que la ciutadania s'ha mostrat contrària a la monarquia espanyla tant a les urnes com en enquestes. I en aquest sentit volen que el Govern estudi i implementi canvis legals per tal d'eliminar qualsevol "privilegi" o mostra de "vassallatge" respecte a la monarquia espanyola. Per exemple, Esquerra Republicana proposa retirar títols i condecoracions de les institucions catalanes a la institució monàrquica espanyola, així com subvencions a les fundacions que hi col·laborin.

També proposen al Govern no convidar el cap de l'estat ni la seva família a cap acte organitzat o coorganitzat per la Generalitat i que s'impulsi una revisió del nomenclàtor per treure'n les referències borbòniques.

Per tot plegat, Esquerra Republicana proposa que el Govern lideri els esforços per fiscalitzar i fer transparent qualsevol arbitrarietat o opacitat. I en aquest sentit, suggereixen una enquesta al Centre d'Estudis d'Opinió sobre la percepció de la monarquia espanyola tant pel seu rol en el conflicte democràtic amb l'Estat com sobre la presumpta corrupció. Al mateix temps, i entre d'altres, els republicans també volen que el Govern urgeixi el Consell Federal Suís a congelar els comptes bancaris que hi té el rei emèrit, tal com ja ha reclamat Òmnium Cultural.

Ara el text se sotmetrà a votació del Parlament, i arriba després del debat al ple entre el diputat d'Esquerra Ferran Civit i el conseller de Transparència, Bernat Solé.

Etiquetes