Josep Maria Jové en la seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Josep Maria Jové en la seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig

Els republicans insisteixen en el referèndum i l'amnistia per resoldre democràticament el conflicte, i encoratgen a reprendre l'estratègia independentista un any després del 14F

"La causa general contra l'independentisme no s'atura, la repressió persisteix", ha assegurat el president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové en la primera sessió de control en la represa del curs polític al Parlament. Ho ha dit després que un òrgan administratiu com la JEC vulgui inhabilitar el diputat Pau Juvillà.

Jové ha intervingut al Parlament l'endemà que el Parlament de Catalunya ratifiqués l'acord de la Mesa per recórrer aquesta decisió davant del Tribunal Suprem. “Envers els atacs polítics i judicials, ens hi trobaran a tots de cara i ens hi trobaran plegats", ha defensat el dirigent republicà.

Des de la causa de l'1-O del 2017, "pretenen escapçar la dissidència política en totes les formes, graus i colors i són moltes les persones que veuen amenaçades la vida, la feina, els drets i les llibertats", ha denunciat.

Precisament per això, Jové ha preguntat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, com encararan els propers mesos al Govern tenint en compte que "la resposta més democràtica a la repressió és l'amnistia; i a les ingerències, un referèndum d'autodeterminació".

"Nosaltres ho hem de fer des de la unitat de l'independentisme, subratllant allò que compartim que és la defensa de l'amnistia i autodeterminació, ho hem de fer també amb els grans actius que tenim que és la capacitat de mobilització, de la formulació en positiu, d'aquest caràcter transversal i divers que té l'independentisme", ha respost Aragonès.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha reclamat també que el govern de l'estat "s'impliqui molt més intensament en la resolució del conflicte polític", i per això ha subratllat la ronda de contactes amb entitats independentistes i també partits per analitzar la resolució del conflicte polític. "Portaré a terme en les pròximes setmanes aquesta ronda de trobades amb diferents actors d'independentisme i obert a parlar amb el conjunt d'aquells que defensen una resolució democràtica entre el conflicte de Catalunya i l'Estat", ha anunciat el president.

"Pertoca a la presidència liderar-ho i tornar a bastir entre tots una estratègia consensuada que cristal·litzi la victòria independentista del passat 14 de febrer", l'ha encoratjat Jové.

La resposta més democràtica a la repressió és l'amnistia; i a les ingerències, un referèndum d'autodeterminació
Josep Maria Jové President del grup parlamentari
 Pere Aragonès i Josep Maria Jovè en la ronda de control al Parlament de Catalunya /Marc Puig
Pere Aragonès i Josep Maria Jovè en la ronda de control al Parlament de Catalunya /Marc Puig

En denunciar aquest abús judicial que rep Catalunya per part de l'Estat, Jové també ha alertat que afecta altres àmbits, fins al punt que ha arribat a l'escola catalana. "La justícia s'ingereix a l'escola perquè alguns volen que els tribunals siguin les noves cambres legislatives; perquè volen guanyar als jutjats, allò que les urnes els hi neguen", ha assenyalat contundent també durant la sessió de control Josep Maria Jové.

I en aquest sentit s'ha expressat, també durant la ronda de control, el conseller d'Educació Josep González-Cambray, que ha volgut deixar clar que "a Catalunya no hi ha cap conflicte lingüístic". I davant la sentència del Tribunal Suprem sobre el 25% de classes en castellà, el conseller retreu que els jutjats dictin "des del desconeixement del què està succeint a les escoles catalanes". "Estem parlant d'una sentència que no té cap criteri pedagògic", ha conclòs.