El Parlament aprova la integració social i sanitària com a nou model residencial, a proposta d'Esquerra

La diputada Najat Driouech defensa que l'objectiu dels republicans "és anar cap a un model que posi la gent gran al centre"

El Parlament ha tancat aquest divendres el ple monogràfic sobre residències i la gestió que se'n va fer durant la pandèmia de la Covid-19. Després de quatre dies, els grups parlamentaris han aprovat moltes mesures que han d'orientar el model de futur. Durant el debat al Parlament, la diputada d'Esquerra Republicana Najat Driouech ha fet una crida a posar la gent gran al centre de les decisions polítiques i en aquest sentit ha urgit a dotar els afers socials d'una governança més potent des de l'àmbit públic per coordinar millor tot el sistema.

És en aquest sentit que Esquerra Republicana va presentar un text que específicament inclou una proposta de nou model residencial, i que s'ha aprovat amb els vots de tots els grups, menys el PP que s'ha abstingut. El model que proposa Esquerra, com ja va apuntar Govern amb la creació d'una Agència pública, passa per un model d'atenció centrada en la persona, que aposti per l'envelliment quilòmetre zero, que impulsi l'atenció domiciliària i que aposti per la integració de l'atenció social i sanitària.

"Això passa primer, per reconèixer el sistema de serveis socials com a pilar fonamental de l'estat del benestar i la seva aportació a la cohesió i la igualtat d'oportunitats. Hem de ser valentes i honestos. ¿Quant estem disposats a invertir en el nostre sistema de benestar? És responsabilitat de tots avui", ha dit tant sobre les modificacions pressupostàries com alertant de l'infrafinançament dels governs de l'Estat.

En aquest sentit, els republicans i JxCat també han aconseguit aprovar un text que reclama tant el deute històric en dependència com també exigir al govern espanyol incrementar els fons Covid fins als 25.000 milions d'euros per garantir prestacions públiques com ara l'atenció a les persones. S'ha aprovat amb el suport de la CUP, mentre que comuns s'ha abstingut i el PSC en contra.

En defensa d'un sector feminitzat

Esquerra també ha arrencat el suport de tots els grups per aprovar un text que alerta de la feminització i la precarització laboral del sector. "Sovint ens oblidem de qui cuida la nostra gent gran", ha dit Driouech, tècnica d'ocupació de formació. La diputada republicana ha reclamat posar al mateix nivell les condicionals laborals del sector residencial amb les sanitàries. Per "dignificar la seva feina i per visibilitzar les febleses de les seves condicions laborals", ha dit Dirouech.

Finalment, el Parlament no ha reprovat el conseller d'Afers Socials Chakir El Homrani tot i que ho havien demanat tant el PSC com els comuns. Els grups que donen suport el Govern ho han tombat amb l'abstenció de la CUP.

  El Parlament aprova la integració social i sanitària com a nou model residencial, a proposta d'Esquerra

Etiquetes