Oriol Junqueras atén els mitjans de comunicació / Marc Puig
Oriol Junqueras atén els mitjans de comunicació / Marc Puig

Els republicans guanyen més de 250 municipis per majoria absoluta i obtenen 2.898 regidors arreu del territori, tot i no ser els resultats que esperaven

Esquerra Republicana tanca la jornada electoral del 28 de maig revalidant el lideratge en regidors a Catalunya i amb majoria absoluta en més de 250 municipis. Amb tot, els republicans reconeixen que no són els resultats que esperaven i entomen el toc d’atenció per “continuar treballant”, en paraules del president de la formació, Oriol Junqueras, al “servei del país i la seva gent”.

Amposta, Palau-Solità i Plegamans, Cardona, Agramunt o Hostalric són alguns dels 272 consistoris que els republicans entomaran per majoria absoluta. Mentrestant, en 332 municipis, les candidatures d'Esquerra Republicana s’ha establert com a primera força. En aquest sentit, els republicans revaliden a Manresa, Salt, Torredembarra, Torelló, Solsona, Sant Quirze del Vallès o Sant Sadurní d’Anoia. També, guanyen la primera posició a llocs com Sant Andreu de la Barca, el Masnou o Roses.

Amb tot, els republicans han guanyat en 15 comarques del país i lideren 8 capitals de comarca. Així, a més d’Amposta i Manresa, la formació groga encapçala la Bisbal d’Empordà, Falset, Puigcerdà, Solsona, Moià i Sort. Amb aquests resultats, Esquerra obtén 2.898 regidors arreu del territori, i 342 conselleres comarcals.

A l’Àrea Metropolitana, Esquerra Republicana es consolida com l’alternativa al partit socialista com a segona força. És el cas de Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts o Mollet del Vallès, entre d’altres.

Els republicans tenen la clau per construir acords en molts municipis, sent la ciutat de Barcelona l’exemple paradigmàtic. Allà on s’han erigit com a segona força, els republicans conserven la possibilitat de constituir majories alternatives. Tàrrega, Reus o Sitges són alguns dels gairebé 300 municipis on els republicans han obtigut la segona posició.

Des de la Seu Nacional del carrer Calàbria, Junqueras ha tornat a felicitar, com va fer diumenge, els guanyadors de les eleccions municipals. Ha agraït també la feina feta als ajuntaments fins ara republicans a molts llocs del país.