La consellera de Justícia, Ester Capella, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé / ACN
La consellera de Justícia, Ester Capella, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé / ACN

Justícia ja té l’estudi que avala la viabilitat de la retirada i el projecte executiu i ha presentat la sol·licitud per iniciar les obres

El Govern ja ho té tot a punt per retirar el monument franquista de Tortosa: té l’estudi que avala la viabilitat de la retirada i el projecte executiu i ha presentat la sol·licitud per iniciar les obres. “Tombarà. No és una declaració d’intencions, és un procés en marxa. Segur que tomba”, ha afirmat la consellera de Justícia, Ester Capella. L’objectiu és fer-ho l’estiu que ve, amb condicions climatològiques favorables, i Capella ha demanat que el govern espanyol no hi posi traves.

“El totalitarisme i el feixisme guanyen quan són normalitzats”, ha alertat la consellera en una roda de premsa a Tortosa, on ha explicat que l’objectiu d’aquest monument era “recordar a les futures generacions ‘l’heroïsme de la creuada d’alliberació liderada pel Generalísimo’”, i que “allò no va ser una 'gran victòria', sinó un cop d’Estat que va dur por, repressió, mort i silenci, un silenci que trenquem cada vegada que obrim una fossa de la Guerra Civil”.

Com que el govern espanyol s’ha desentès de retirar el monument perquè renega de ser-ne el propietari, la Generalitat ha hagut d’assumir aquesta responsabilitat. Ara, ja compta amb l’estudi que avala la retirada, un projecte executiu que detalla pas a pas tot el procés de deconstrucció, i ja ha presentat la sol·licitud de llicències administratives a l’Ajuntament de Tortosa i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per iniciar les obres. A més, ha fet un estudi hidrotècnic per assegurar la llera del riu Ebre i perquè hi pugui treballar una grua de gran tonatge.

Durant massa temps l’Estat ha aplicat la política de la desmemòria
Pere Aragonès Vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda

La retirada es vol fer l’estiu que ve, perquè les condicions climatològiques seran favorables i el cabal del riu serà el més reduït possible. “Ara esperem que el govern espanyol no posi pals a les rodes; ningú entendria que hi hagués cap endarreriment en la concessió de les llicències”, ha advertit Capella, “demanem que no hi hagi cap excusa burocràtica”.

En la mateixa línia, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha advertit a l’Estat “que no tingui la temptació d’impedir una feina que haurien d’haver fet ells i que farem nosaltres, que no impedeixi aquest acte de justícia imprescindible per restituir la dignitat dels que van patir la guerra i la repressió”. I ha denunciat que aquest monument “no es manté en peu per deixadesa o descuit, sinó perquè durant massa temps l’Estat ha aplicat la política de la desmemòria, tot per no fer enfadar els nostàlgics del franquisme”. “L’Estat que no ha demanat perdó per l’assassinat de Companys és el mateix estat que no ha fet neteja del franquisme”, ha reblat.