Ridao demana a la Generalitat que ‘faci la prova del cotó’ de la Llei de la Memòria Històrica instant l'anul·lació del judici de Companys

El secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, ha emplaçat a la Generalitat a fer ‘la prova del cotó de la Llei de la Memòria Històrica’ presentant una demanda d’anul·lació de la causa judicial del president Lluís Companys. El dirigent independentista ha apuntat que ‘la Llei contempla la condició d’il·legitimitat dels tribunals franquistes, fet que podria obrir la porta a l’anul·lació de la sentències per via judicial’. Tot i això, Ridao ha recordat que Esquerra no va donar suport a la Llei, aprovada per les Corts espanyoles la passada legislatura, perquè ‘no reconeix jurídicament la condició de víctima dels represaliats, no admet la possibilitat d’anul·lar automàticament les sentències franquistes i obliga dolorosament a patir un autèntic via crucis judicial a les víctimes i als seus familiars si volen obtenir un gest de reparació’.

El secretari general ha recordat que ‘durant molts anys Esquerra ha demanat un acte de desgreuge dels governs francès i alemany’ per la mort del president Lluís Companys i s’ha felicitat perquè avui tindrà lloc aquest acte en què representants de França i Alemanya homenatjaran l’expresident republicà i recordaran que fou lliurat a les autoritats franquistes en la França ocupada sense respectar el dret internacional d’extradicions.

Tot i això, Ridao ha apuntat que ‘falta l’anul·lació del judici’ i ha recordat que encara ressona ‘la promesa de la vicepresidenta De la Vega, fa uns anys al Fossar de la Pedrera, d’iniciar els tràmits d’anul·lació del sumari del president Companys’. En aquest sentit, el secretari general d’Esquerra ha lamentat la ‘inacció del govern espanyol’ i ha assegurat que ‘es tracta d’aplicar el mateix criteri que està seguint el jutge Garzón a l’Audiència Nacional a l’extraditar cinc nazis americans que han perdut la seva nacionalitat americana’. Ridao considera que ‘seria una paradoxa que la justícia espanyola s’encarregués de perseguir criminals de guerra nazis i, en canvi, no ho fes respecte els assassins franquistes que van represaliar milers de catalans, entre ells el president Lluís Companys’.