
El secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, ha afirmat avui que la fusió entre Iberia i British Airways 'allunya encara més la possibilitat que Iberia aposti pel Prat' però ha assegurat que ha de ser 'un estímul per lluitar per un model de gestió que ens permeti buscar-nos la vida i ser plenament competitius'. Per aquest motiu, el dirigent independentista ha exigit al govern espanyol que 'compleixi amb el seu compromís i presenti ja un model de gestió per l'aeroport del Prat que garanteixi una posició determinant de la part catalana i una majoria en el seu òrgan gestor'.
Ridao ha afirmat que l'aeroport del Prat 'viu immers des de fa anys en una lluita incessant per esdevenir un gran aeroport internacional i un autèntic hub intercontinental que pugui donar servei a una gran zona, els Països Catalans i l'euroregió mediterrània, una zona amb un gran pes demogràfic i dinàmic, tant des del punt de vista econòmic com logístic'.
Segons el dirigent independentista la fusió entre Iberia i British Airways se 'suma a la decisió d'Iberia d'abandonar el Prat a la seva sort'. Per aquest motiu, Ridao ha apuntat que 'no podem continuar amb aquesta situació' en què Barcelona és un aeroport 'subsidiari', 'de segona categoria', que rep un 40% del total de vols low cost de l'Estat i només un 5,4% del total de vols intercontinentals. 'La nova terminal suposa una millora de capacitat i logística', ha afirmat, 'però cal una gestió eficient i descentralitzada, que ens permeti competir en igualtat de condicions amb altres ciutats europees, com Frankfurt, Paris, Londres o Madrid'.
Esquerra reclama accelerar la modificació de la Llei contra la morositat
El secretari general d'Esquerra, que avui s'ha reunit, juntament amb la secretària de Política Econòmica, Maria Àngels Cabasés, amb representants de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, ha afirmat que Esquerra es compromet a pressionar per accelerar al màxim l'aprovació de la iniciativa legislativa per modificar la Llei contra la morositat aprovada pel Congrés el 2004.
En aquest sentit, Ridao ha assegurat que aquesta llei ha 'fracassat', perquè l'aplica un percentatge ínfim d'empreses i ha criticat que l'Estat no compleix l'esperit de la directiva 2000/35, que era protegir les petites i mitjanes empreses i els autònoms contra la morositat. 'L'Estat espanyol és un autèntic campió de la morositat a tota Europa', ha subratllat el dirigent independentista, 'hi ha sectors bàsics com la construcció on els terminis de pagament arriben de mitjana als 230 dies o l'alimentació, que poden arribar als 100 dies'. 'I les administracions públiques en el seu conjunt, tot i que hi hagut una millora molt puntual en les administracions locals gràcies a les ajudes estatals, actuen amb total discrecionalitat', ha lamentat.
En aquest sentit, ha exposat que és 'urgent' accelerar la iniciativa legislativa per modificar els aspectes fracassats de la llei del 2004. En primer lloc, evitar que les empreses tinguin autonomia per fixar terminis alternatius als 60 dies que expressa la llei com a màxim, per evitar que es produeixin situacions d'abús quan hi ha asimetria entre empreses grans i petites. En segon lloc, hi ha una proposta per modificar la Llei d'enjudiciament civil per tal d'agilitar els procediments judicials i fer els terminis molt més ràpids. I, en tercer lloc, la creació de l'Observatori sobre la Morositat, participat no només per l'Estat, sinó també per patronals, cambres de comerç, que pugui fer una avaluació fiable de quins són els terminis amb els que s'estan efectuant els pagaments.