Ridao: ‘La fiscalia entorpeix la tasca de Garzón perquè actua al servei del Govern espanyol’

El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha aplaudit que el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón s'hagi declarat competent per investigar els crims contra la humanitat comesos durant la Guerra Civil i el Franquisme, però critica que la Fiscalia intenti ‘entorpir la seva labor perquè actua al servei del Govern espanyol’.

Ridao ha valorat com a ‘molt positiva’ la decisió adoptada per Garzón, perquè ‘ve a suplir per mitjà de la Justícia el que el poder polític ha estat incapaç de fer’ amb la coneguda Llei de Memòria Històrica, la qual ‘tancava en fals el debat’. És per això que el portaveu independentista celebra que ‘Garzón obri totes les possibles vies per anar més enllà del que recull la legislació actual’, que ‘es limita a fer una declaració genèrica d’il·legitimitat dels tribunals franquistes i a permetre l'obtenció d'un certificat de restitució de la dignitat’, una mesura que valora com ‘insuficient’. Ridao ha apostat perquè Espanya segueixi l'exemple d'Alemanya de realitzar una declaració general i universal d'anul·lació de totes les conseqüències jurídiques que deriven del Franquisme. Que superi el sostre que fixa la Llei i ‘s'obri una finestra de possibilitats per a retornar la dignitat a les víctimes i als seus familiars’ sense haver d'iniciar ‘un viacrucis judicial’, ha afirmat el portaveu d’Esquerra al Congrés.

Sobre la decisió de la Fiscalia de recórrer l'acte de Garzón en considerar que els delictes comesos durant la Guerra Civil i el Franquisme van prescriure amb la Llei d'amnistia, Ridao ha criticat que el Ministeri Fiscal treballi amb ‘voluntat d'entorpir la labor de Garzón’. ‘Més enllà dels arguments jurídics que exposi, la Fiscalia actua sempre al servei del Govern espanyol, que no vol veure's abocat a anar més enllà del que preveu la Llei de Memòria Històrica’, ha sentenciat Ridao.