
El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha defensat aquesta tarda el traspàs de la gestió de l’aeroport del Prat. Ridao ha defensat un aeroport que ‘sigui competitiu, que tingui connexions ràpides des de Barcelona sense passar per Madrid, que enllaci amb els cinc continents, i que s’aposti per convertir-lo en un autèntic hub’.
Ridao ha reiterat la singularitat del model d’AENA pensat ‘en xarxa i que només existeix a l'Estat espanyol, perquè parteix de la concepció que l’únic interès estratègic que dóna als aeroports és el d’alimentar Barajas’.
Ridao ha recordat que ‘aquesta és una discussió molt important, llarga i tempestuosa’, que l’Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya plantejava el traspàs de la titularitat del Prat i si no, posava les bases del nou model de gestió descentralitzat i amb la Generalitat amb garantia de participació en la seva planificació i la seva ordenació’.
‘Al seu pas per les Corts, tots aquests pressupostos es van esfondrar, però la discussió va polaritzar el debat estatutari, i va mostrar la importància per a la part catalana, amb les seves institucions i la seva societat civil’, ha explicat Ridao. El portaveu ha recordat que posteriorment el compromís del Govern va ser ‘presentar un nou model’ que va ser una victòria ideològica. Un compromís que no s’ha concretat i del que només es coneix que hi haurà una participació.
Ridao ha recordat que l’exministra Magdalena Àlvarez assegurava que ‘el Prat s’està inflant’ quan en realitat, segons Ridao, ‘està perdent oportunitats perquè per viatgers a cada any, el número de vols s’ha reduït i Iberia no té vols intercontinentals i es mantenen els convenis internacionals que imposen Barajas com a destí únic’ però sobretot, segons Ridao, ‘el gran problema és AENA, que ha decidit fa temps que a l’Estat espanyol no hi cap més que un gran hub, i aquest és el de Madrid, que monopolitza les connexions i els vols perquè qualsevol aeroport diferent a Barajas serveix per alimentar els vols intercontinentals amb sortida o destí a l’aeroport madrileny’. A més a més, ‘Iberia, en línia a les seves decisions estratègiques, no aposta per Barcelona i vol convertir l’aeroport en un low cost’, com ho demostra el tancament de vols a Londres i el fet que la majoria de vols regionals de mitja distància s’han destinat a la companyia de baix cost’.
La proposició de llei ha estat rebutjada per PSOE i PP, però ha rebut el suport de la resta de grups.