10 coses que potser no sabies de Roger Torrent

Curiositats del president del Parlament i el número 3 a la llista d’Esquerra a Barcelona pel 14F

Roger Torrent és un polític forjat al món municipal, un ferm defensor del parlamentarisme i de la democràcia i, des de la presidència del Parlament, ha posat el focus en la lluita contra les violències masclistes i la situació de les persones refugiades. Un perfil idoni per ser el número 3 de la llista d’Esquerra Republicana a Barcelona per a les eleccions del 14F.

Va néixer a Sarrià de Ter el 1979, és llicenciat en Ciències Polítiques i té un màster en estudis territorials i urbanístics. Amb 20 anys ja era regidor de l’oposició a l’Ajuntament de Sarrià de Ter i, del 2007 al 2018, en va ser l’alcalde. Des del 2012 és diputat al Parlament de Catalunya i el 2018, amb només 39 anys, va esdevenir el 15è president de la cambra, després de l’aplicació del 155. Aquestes són 10 curiositats, algunes sobre el seu mandat i d’altres, més personals, de Roger Torrent:

1. Ha estat el president del Parlament més jove de la història. Sempre diu que als de la seva generació, a causa de la repressió, “ens ha tocat fer un pas endavant en un moment en què, per conseqüència lògica, no tocava”. Quan va prendre possessió del càrrec, va recordar que cal respectar les urnes i es va comprometre a “tornar a posar les institucions del país al servei de la ciutadania el més aviat possible”.

2. Té una gran estima per Carme Forcadell i la considera un referent. El dia del nomenament de Torrent com a president del Parlament, el primer que van fer va ser abraçar-se. La legislatura de la presidenta Forcadell no havia estat gens fàcil i, a l’hora de fer el relleu, tots dos sabien que els següents mesos tampoc ho serien. Durants aquests anys s’han vist, tant dins com fora de la presó, per conversar i compartir consells.

3. Una de les lluites compartides amb Forcadell és la feminista. Continuant el llegat de la presidenta, Torrent ha impulsat el Pla d’Igualtat del Parlament, el primer Parlament de les Dones de la història o la web “Parlament i gènere”, entre d’altres iniciatives destinades a desterrar el patriarcat de la cambra i feminitzar-la. És una de les qüestions de què se sent més orgullós.

 Roger Torrent i Carme Forcadell al ple de constitució
Roger Torrent i Carme Forcadell al ple de constitució

4. És pare de dues filles, l’Elna i l’Ada, a qui intenta transmetre la passió per la lectura, l’esport i la natura. Sempre que pot, aprofita per sortir a fer esport amb elles. I tot i que sempre ha estat més de gossos, fa un parell d’anys van adoptar un gat, en Mobby, que s’ha convertit en el rei de la casa i el company de jocs de les seves filles.

5. Musicalment eclèctic. És fan d’Extremoduro, a qui escolta per anar a córrer, però també li agrada Rosalia i, fins i tot, Manel. Ara escolta grups més “modernets” com First Aid Kit, Mumford and Sons o The Lumineers. Un dels descobriments durant el confinament ha estat Ginestà.

6. És aficionat al disseny, la pintura i el dibuix. De jove feia “ex libris” pels seus amics; ara es conforma amb poder aprofitar les poques estones lliures que té per dibuixar i pintar el seu poble, Sarrià de Ter.

7. Des de ben petit li ha interessat la política municipal, fins al punt d’acabar sent l’alcalde del seu poble. Sempre explica que quan va entrar a l’Ajuntament només era un regidor independentista i que quan en va marxar n’eren onze. És una experiència que reivindica com a exemple de la necessitat de continuar fent gran el moviment independentista.

8. Més recentment, ha denunciat la inacció dels estats europeus davant de la crisi humanitària del Mediterrani i els ha exigit complir amb els compromisos d’acollida de persones refugiades. Sota el seu mandat, el Parlament de Catalunya ha demanat establir rutes legals i segures que permetin acollir aquestes persones i ha lliurat la Medalla d’Honor del Parlament a Carola Rackete, capitana del Sea Watch 3, i a Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms. Torrent també ha visitat els camps de refugiats de Nea Kavala i de Samos, a Grècia, i s’ha reunit amb entitats humanitàries.

9. Ha estat víctima d’espionatge polític. Gràcies a les investigacions periodístiques i d’un centre de recerca de Toronto, el juliol de 2020 va sortir a la llum que diversos polítics i més de 1.000 periodistes, advocats i activistes d’arreu del món havien estat objectiu del sistema Pegasus, un programari informàtic al qual només tenen accés els estats i que serveix per espiar telèfons mòbils. Torrent i el diputat Ernest Maragall, també espiat, van denunciar "la guerra bruta" de l'Estat espanyol.

10. A nivell internacional, un dels pilars dels últims tres anys ha estat portar el conflicte entre Catalunya i l’Estat, així com la denúncia de la causa general contra l’independentisme i la censura que es pretén imposar al Parlament, a totes les instàncies internacionals. S’ha reunit amb el president de la cambra dels Comuns, l’speaker Lindsay Hoyle, i la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, entre d’altres.

Aquesta legislatura ha estat marcada per la restitució de les institucions després del 155, per més repressió i per la crisi de la Covid-19. Però Torrent també en destaca l’aprovació de nous pressupostos i lleis tan importants com la d’igualtat de tracte i no discriminació, la del dret de les dones a eradicar la violència masclista, o la que regula el preu dels lloguers d’habitatges. Creu que la propera legislatura ha de ser la de la reconstrucció socioeconòmica i també la de la recuperació del consens estratègic a l’independentisme, imprescindible per avançar cap a la independència i la República catalana.