Roda de premsa d'Esquerra Republicana davant de la Ciutat de la Justícia, aquest divendres. ERC
Roda de premsa d'Esquerra Republicana davant de la Ciutat de la Justícia, aquest divendres. ERC

Diana Riba assegura que Esquerra Republicana és “una garantia de lluita contra la repressió” abans d’entrar a declarar a la Ciutat de la Justícia per l’espionatge amb Pegasus

“Davant d’aquest Estat demofòbic, amb ànsies repressores, a qui li fa por exercir la democràcia en tota la seva amplitud, a Esquerra Republicana ens toca desbrossar el camí”, ha dit aquest divendres el vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030, Transició Ecològica i Esports, Raül Romeva. En aquest sentit, ha reivindicat la feina antirepressiva dels republicans: “Se’ns deia que era impossible que els presos polítics sortíssim de la presó i que es derogués la sedició, i això s’ha fet”.

Davant de la Ciutat de la Justícia, on avui han declarat pel Cas Pegasus l’eurodiputada Diana Riba i el president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Parlament, Josep Maria Jové, Romeva ha posat en valor la feina feta a nivell internacional “per explicar el que està passant i aconseguir que la gent ho entengui”, una tasca, ha apuntat, “en bona part liderada per la Marta Rovira des de Ginebra”.

“Ho hem fet amb el Consell d’Europa, amb l’Alt Comissionat de Drets Humans i amb el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, o amb el pacte de drets socials i polítics”, ha enumerat Romeva. “Totes aquestes accions son la feina que cal fer, també, per arribar a l’exercici democràtic del dret a l’autodeterminació”, ha defensat. I ha afegit: “Hem demostrat que la feina que s’ha fet en l’àmbit internacional té resultats fora i en el marc de l’Estat espanyol”.

Abans d’entrar a declarar com a víctima de l’espionatge amb Pegasus, Diana Riba ha subratllat que Esquerra Republicana “és garantia de lluita contra la repressió”. Ha posat com a exemple la feina feta al Parlament, al Congrés i al Parlament Europeu contra l’espionatge amb Pegasus, i el fet d’haver aconseguit que diversos relators especials de Nacions Unides demanin a l’Estat espanyol que investigui, processi i imposi sancions per l’espionatge massiu.

Hem aconseguit restar eines repressives a l’Estat
Marta Vilaret vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva

No tenim una administració democràtica si hi ha espionatge als adversaris polítics. Espanya està lluny de ser una democràcia avançada”, ha denunciat l’eurodiputada. Riba ha recordat que els recursos que presentats pels republicans han forçat l’Audiència Provincial de Barcelona a imputar un representant de l’empresa NSO -comercialitzadora del software espia- i demanar la compareixença de l’actual directora del CNI, Esperanza Casteleiro. A més, el tribunal ha instat el govern espanyol a desclassificar documents secrets sobre Pegasus. “Esperem que el govern de Pedro Sánchez compleixi i desclassifiqui”, ha dit.

Marta Vilaret: “Hem aconseguit restar eines repressives a l’Estat”

A la roda de premsa també ha intervingut la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret, que ha denunciat la “causa general contra l’independentisme” que fa que no tothom estigui “en les mateixes condicions a l’hora de fer política”. “Organitzar un referèndum per donar veu a la ciutadania no és ni pot ser cap delicte. L’1 d’octubre no va ser ni serà mai cap delicte. Aquesta evidència no s’ha complert a l’Estat espanyol”, ha manifestat.

Vilaret ha recordat que per l’organització del referèndum hi haurà un judici al TSJC contra els republicans Lluís Salvadó, Josep Maria Jové i Natàlia Garriga, que hi ha més de 40 alts càrrecs de la Generalitat pendents de judici i que alcaldes com en Bernat Solé han estat condemnats. “No defallirem, la repressió no ens aturarà”, ha sentenciat, alhora que ha reivindicat els avenços en la lluita antirepressiva: “Hem aconseguit restar eines repressives a l’Estat”.