La Secretària General d'ERC, Marta Rovira, compareix per videoconferència a la comissió d'investigació del 155 al Parlament. / ACN
La Secretària General d'ERC, Marta Rovira, compareix per videoconferència a la comissió d'investigació del 155 al Parlament. / ACN

Les 10 frases destacades del discurs de Marta Rovira a la comissió d’investigació del 155 al Parlament

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha intervingut, per primer cop des que va marxar a l’exili el 23 de març de 2018, a la comissió d’investigació de l’article 155 al Parlament. Recopilem les frases més importants:

  1. L’operació de l’article 155 i la repressió política només fan que refermar la defensa de la República catalana com a projecte, el de la construcció d’un Estat que promogui la democràcia, els drets humans i els drets fonamentals per a tothom. De què ha servit l'aplicació del 155? Per afegir cada vegada més arguments per defensar la independència. No volem viure en un estat demofòbic.
  2. L’1 d’octubre es va plantar una llavor profunda que està arrelant i que algun dia florirà. Tot el que ha passat és un punt de no retorn, és una agenda irreversible i ells hi contribueixen cada dia.
  3. El 155 és un botó vermell per suspendre l’autonomia quan així ho determini qualsevol interès general segons el govern espanyol. El pacte constitucional és ben mort i al règim del 78 li ha caigut la màscara.
  4. Si ells han obert una causa general contra l’independentisme, si ells han plantejat la repressió com una manera de fer política, nosaltres hem de combatre també la repressió conjuntament i amb litigació clarament, des d’un punt de vista estratègic.
  5. No és possible un diàleg honest, responsable i en igualtat, sense desbrossar el camí de la repressió que el farà intransitable. No és possible el camí de la resolució del conflicte sense aturar la repressió, sense una amnistia per tanta injustícia.
  6. L'Estat fa un ús clarament arbitrari, inconstitucional i il·legal de les institucions, del codi penal i de la fiscalia contra l'independentisme. I avui la repressió política segueix criminalitzant el moviment independentista; és una causa general.
  7. Cal sortir reflexionats de casa i pensar tres vegades abans d’obrir la boca i fer debats públics. Cada grup independentista té un repte davant de tanta toxicitat, que és aïllar els agents que no fan possible un clima per un consens mínim. Amb les nostres paraules o actituds no podem alimentar la divisió interna.
  8. Abans d’assenyalar l’independentista del costat, cal que no perdem el nord i no ens confonguem d’adversari. Els agents independentistes que estinguin instal·lats a assenyalar la resta d’independentistes, abans que invertir en ells mateixos, deuen tenir altres interessos que són incompatibles amb guanyar.
  9. Només generant grans consensos i liderant des dels grans consensos serem capaços d'avançar. Ara bé, consensuar no significa ni competir ni uniformar. Consensuar significa tornar a seure, a parlar, a compartir, a sumar i posar-se d'acord.
  10. Molts ciutadans ja veuen que l’Estat espanyol no els és útil per al progrés social. Davant d’aquest panorama, la independència és l’opció majoritària, per molta gent per al progrés social, és futur, és oportunitat.