Rovira: 'Cal reparar la memòria de les víctimes del franquisme i condemnar els responsables d'aquells crims'

Una delegació d'Esquerra Republicana, encapçalada per la secretària general del partit, Marta Rovira, ha fet la tradicional ofrena floral a la tomba de Lluís Companys en el 73è aniversari del seu assassinat. Rovira ha manifestat que 'ens trobem aquí per honorar la memòria del president Companys, els ideals del qual volem representar'.

La secretària general d'Esquerra Republicana ha recordat que 'davant d'un Estat espanyol que tanca les portes a la memòria històrica i la justícia, Esquerra Republicana, a través del diputat Joan Tardà, està presentant en aquests moments una querella a l'Argentina contra els crims del franquisme i l'assassinat de Lluís Companys i d'altres càrrecs electes d'ERC. Hem hagut d'acudir a l'Argentina per buscar justícia, un valor que hauria de ser universal'. 'Cal reparar la memòria de les víctimes del franquisme i condemnar-ne els responsables', ha afegit.

Rovira ha insistit en 'les mancances democràtiques de l'Estat espanyol, que es demosten, un cop més, en la resposta al procés iniciat pel poble de Catalunya'. En aquest sentit, ha lamentat les últimes declaracions de l'expresident del govern espanyol, José María Aznar, que apel·lava a la 'necessitat de plantar cara a l'amenaça del separatisme'. 'El que el poble de Catalunya demana és l'exercici del dret a decidir, «volem votar», un principi universal i democràtic', ha afirmat Rovira.

A l'acte d'homenatge al president Companys ha participat Lluïsa de Colubí, filla de Ramon de Colubí, l'advocat de Lluís Companys. Per part d'Esquerra Republicana també han assistit Anna Simó, vicepresidenta del Parlament, Lluís Salvadó, secretari general adjunt d'Esquerra Republicana, Jordi Portabella, regidor a l'Ajuntament de Barcelona, Gerard Gómez del Moral, portaveu de les JERC, i un bon nombre de diputats, membres de l'executiva nacional i militants d'Esquerra Republicana i les JERC.