Marta Rovira i Ruben Wagensberg, a Ginebra. MARC PUIG
Marta Rovira i Ruben Wagensberg, a Ginebra. MARC PUIG

Respecte a un eventual qüestió prejudicial sobre el delicte de terrorisme en el cas del Tsunami, Esquerra Republicana es mostra convençuda que la llei d’amnistia compleix amb el dret europeu

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha presentat aquest divendres un recurs davant l’auto del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en què preguntava a les parts implicades en el cas que l’afecta per desobediència si cal presentar una qüestió d’inconstitucionalitat. En el recurs, Rovira al·lega manca de competència de Llarena per plantejar aquesta qüestió d’inconstitucionalitat, i a més, assenyala la manca de rigor jurídic del jutge del Suprem.

Rovira apunta que l’eventual qüestió d’inconstitucionalitat tan sols la pot plantejar el jutge o tribunal al que li correspongui aplicar la llei d’amnistia i, en aquest cas, i d’acord amb la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), l’aplicació de l’amnistia només la pot fer el tribunal d’enjudiciament i no el jutge instructor. També recorda que el tribunal que hauria d’assumir el cas i jutjar-lo és l’Audiència de Barcelona i no el Suprem, en tractar-se exclusivament d’un suposat delicte de desobediència comès a Barcelona.

A més, Rovira critica la poca solidesa jurídica de Llarena, atès que en el seu auto “hi ha una absència total d’identificació concreta”, tant respecte els suposats articles de la llei d’amnistia que podrien ser inconstitucionals com respecte els articles de la Constitució espanyola suposadament vulnerats, una informació imprescindible perquè les parts es puguin pronunciar sobre la qüestió d’inconstitucionalitat.

Oposició a la qüestió prejudicial per Tsunami

Aquest divendres també s’ha conegut que la magistrada del Tribunal Suprem que instrueix el cas de Tsunami Democràtic contra el diputat d’Esquerra Republicana Ruben Wagensberg i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Susana Polo, ha preguntat a les parts si procedeix o no elevar una qüestió prejudicial als tribunals europeus sobre l’aplicació de la llei d’amnistia pel que fa al delicte de terrorisme.

En aquest sentit, Esquerra Republicana expressa la seva prudència, en tant que la magistrada no ha anticipat si pensa o no presentar aquesta qüestió prejudicial, però es mostra convençuda que la llei d’amnistia no vulnera el dret de la Unió Europea i, que per tant, no és pertinent elevar cap qüestió prejudicial als tribunals europeus. “Tot el que no sigui aplicar la llei d’amnistia de forma immediata suposaria un mecanisme dilatori per retardar l’aplicació de la llei”, denuncia la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret.