Gabriel Rufián, aquest dilluns al Congrés de Diputats
Gabriel Rufián, aquest dilluns al Congrés de Diputats

Esquerra Republicana va demanar aquest agost la compareixença del ministre de l'Interior per donar explicacions sobre la implicació d'agents de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil en agressions de signe feixista registrades les últimes setmanes a Catalunya. L'oposició del PSOE a la petició ho ha impedit

El vot en contra del PSOE, alineat amb el PP i Ciudadanos, impedirà que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, comparegui al Congrés de Diputats per donar explicacions per les agressions de signe feixista que els últims dies han patit diversos ciutadans a Catalunya.

La demanda d'Esquerra, presentada juntament amb el PDECAT, incidia de manera especial, per la seva gravetat, en aquelles agressions en què s'han vist implicats membres de forces i cossos de Seguretat de l'Estat: la d'un policia nacional contra el fotoperiodista Jordi Borràs, la de l'escopinada i insults rebuts d'un altre agent del cos per part dels diputats d'Esquerra Jenn Díaz i Josep M. Jové davant de la comissaria de Via Laietana, i la de l'agent de la guàrdia civil identificat dins d'un escamot d'encaputxats que es dedicaven a arrancar llaços grocs a les Terres de l'Ebre.

El portaveu adjunt d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha estat l'encarregat de presentar la sol·licitud de compareixença durant la reunió d'aquest dilluns de la Diputació Permanent. Ha detallat aquests tres episodis i el del cotxe que el 22 de juliol passat va irrompre a la plaça Major de Vic per destrossar la plantada de creus grogues que s'havia fet en record els presos polítics. Una acció, ha recordat, "aplaudida per la caverna mediàtica i des de partits polítics".

Pel que fa a l'agressió a Jordi Borràs o els insults als diputats d'Esquerra, Rufián ha ironitzat que si els autors de les agressions tinguessin una altra militància "haurien sortit fins i tot al teletext i al teletienda", al·ludint al silenci que els grans mitjans espanyols han dedicat a aquests dos episodis. I això en contrast, per exemple, amb l'incident d'aquest cap de setmana al parc de la Ciutadella que les dues parts implicades han negat que tingués signe polític i que partits com PP i Cs no han parat d'atribuir, malgrat això, al "conflicte de convivència" que segons ells genera la presència de llaços grocs.

Per Rufián, que Grande-Marlaska donés explicacions davant d'aquests fets era "una obligació. No es tracta d'independència sí o independència no, sinó dels drets civils". I ha afegit que per molt que s'insisteixi en el contrari, el que veritalment està amenaçat a Catalunya no és la convivència, sinó que l'amenaça és el feixisme. "La pregunta és què vindrà després", ha conclòs Rufián.

El PSOE ha adduït, per votar en contra de la sol·licitud, que les causes sobre les que es pretenia demanar informació estan judicialitzades. El portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà, que intervenia en el punt posterior, ha aprofitat el seu torn per demanar al PSOE que "parli clar" aclarint els motius per la seva negativa i que "no ens prengui per imbècils. És que no estava judicialitzada la corrupció del PP mentre aquí ens hem passat mesos i mesos parlant-ne?", ha sentenciat.

Ja al matí, i en declaracions als mitjans abans d'iniciar la reunió de la Diputació Permanent, Rufián havia advertit que després de la perpsectiva de més valentia per part del Govern del PSOE sorgit de la moció de censura, ara ja "decepciona". Un darrer exemple "és haver assumit davant la justícia belga la defensa d'un jutge, Pablo Llarena, lacai de determinats despatxos de Génova 13", ha dit Rufián. Una mostra, segons ell, que en realitat el PSOE "només pretén no molestar gaire segons qui".