El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, durant la intervenció al debat d'investidura
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, durant la intervenció al debat d'investidura

El portaveu d'Esquerra al Congrés retreu a Pedro Sánchez que hagi amagat el conflicte amb Catalunya durant el debat i li reclama una mesa de diàleg i el dret a votar una solució política en un referèndum

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés de Diputats, Gabriel Rufián, ha recriminat aquest matí a Pedro Sánchez que hagi ignorat Catalunya i el conflicte polític amb l'Estat espanyol en el seu discurs d'investidura i ha advertit el candidat socialista que no té res garantit: "Què fa ignorant-nos? O és vostè un irresponsable o vol anar a eleccions", li ha etzibat el republicà.

Rufián ha advocat, però, per donar “una oportunitat històrica a la paraula enfront de l’odi” i ha obert la porta a no bloquejar l’inici de la legislatura espanyola si PSOE i Unidas Podemos aconsegueixen tancar un govern de coalició abans de dijous, quan s’ha de produir la segona votació d’investidura. “Posin-se d’acord, per nosaltres no serà”, ha insistit, però de la mateixa manera ha advertit que “no doni per suposada la nostra abstenció”, perquè no la té assegurada.

El portaveu ha iniciat la seva intervenció en el debat d’investidura denunciant que qui l’hauria d’estar fent en nom d’Esquerra, Oriol Junqueras, “que va ser qui va guanyar les eleccions a Catalunya, l’ha d’estar seguint des d’una cel·la d’11 metres quadrats a la presó”. I, mentre identificava a l’hemicicle la diputada Montse Bassa, germana de l’empresonada Dolors Bassa, ha recordat que als familiars dels presos i preses polítics, “els registra un gos abans de poder-los veure 40 minuts a la setmana en una cabina amb un vidre al mig”. “Ella [Montse Bassa] està aguantant aquí que irresponsables i piròmans li diguin colpista. Si ella és aquí asseguda, aguantant i fent política, facin el favor d’asseure’s en una taula i fer el mateix”, ha dit Rufián.

Davant del menyspreu intencionat de Sánchez durant el debat d’ahir en relació a Catalunya i a la falta d’interlocució directa amb Esquerra, Rufián li ha recordat que els seus 15 diputats al Congrés són imprescindibles per garantir estabilitat parlamentària des d’un front progressista. I això, ha recordat, "amb un esforç enorme de generositat per part nostra", donades les circumstàncies. “Hem de fer d’aquesta legislatura la de la política i la de la resolució del conflicte polític a Catalunya”. Per Rufián, “que es trenqui un bucle pervers de repressió i amenaces que només ha portat dolor, enormes carències democràtiques i presó depèn de nosaltres”.

Si Montse Bassa, germana de Dolors Bassa, està asseguda aquí per fer política, facin el favor d'asseure's en una taula i fer el mateix
Gabriel Rufián Portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats

Pel portaveu republicà, no hi ha altra solució que la política per resoldre el conflicte polític amb Catalunya. “Creuen que 15 anys de presó per a Junqueras i companyia resoldrà alguna cosa?, s’ha preguntat. “Creuen que desapareixerem? Creuen que els més de 2 milions de persones que de manera heroica i ininterrompuda voten República catalana desapareixeran si ens empresonen? S’equivoquen”.

Rufián ha enumerat una sèrie de propostes prioritàries per Esquerra si finalment es posa en marxa la legislatura espanyola. Com a centrals, la mesa de diàleg en què totes les parts es reconeguin com a tals i que “a mi ningú em demani que deixi de ser el que sóc: republicà d’esquerres independentista català”.

Mesa de diàleg, ha recordat, on s’ha de poder plantejar un referèndum d’autodeterminació “per poder dirimir aquest conflicte des d’una urna i no des d’una porra”. I en drets socials i economia, treballar per una fiscalitat justa, dignificar el mercat laboral amb la derogació de les dues reformes laborals de PP i PSOE, complir la Llei de dependència, impulsar una nova regulació del lloguer en matèria d’habitatge o abordar de manera real el drama dels refugiats.

Rufián també ha anunciat que Esquerra reclamarà comissions d’investigació en relació a les clavegueres de l’Estat i, concretament, sobre les connexions de l’imam de Ripoll implicat en els atemptats de Barcelona i Cambrils amb el CNI, arran de les últimes revelacions del diari Público i que han silenciat la pràctica totalitat d’altres mitjans de l’Estat. “S’imaginen que un diari nord-americà destapés l’exclusiva que els autors de l’11S eren confidents de la CIA?”, s’ha preguntat.

Responent al candidat Pedro Sánchez, que ha insistit que el problema de Catalunya no és d’independència sinó de convivència, el portaveu republicà al Congrés ha dit que el que trenca la convivència “són 800.000 desnonaments els últims anys, 30% de pobresa infantil, 11 milions de pobres i 50% d’atur juvenil, i no una urna”. I en tot cas, qui també la va trencar “va ser el rei en el seu discurs del 3 d’octubre avalant els cops de porra de l’1O”.