El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant el ple d'aquest dijous.
El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant el ple d'aquest dijous.

El portaveu republicà al Congrés posa en valor haver “forçat” un estat d’alarma més descentralitzat i reclama al govern espanyol “mesures socials que rescatin a les persones”

El portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat aquest dijous el sí del seu grup a la pròrroga de l’estat d’alarma perquè “davant d’un dia a dia duríssim” cal “protegir la gent”. “Front les dades de contagi a Catalunya, Esquerra Republicana va demanar l’única eina al seu abast per a prendre mesures, l’estat d’alarma”, ha explicat Rufián, que ha posat en valor que si aquest estat d’alarma és més “descentralitzat” ha estat gràcies a la “força” de grups com els dels republicans.

Rufián ha subratllat també que Esquerra ha forçat que es corregissin “algunes de les enormes mancances democràtiques” del decret del govern espanyol. Per exemple, que Pedro Sánchez i Salvador Illa hagin de comparèixer periòdicament al Congrés per a donar explicacions i que als quatre mesos de vigència de l’estat d’alarma la Conferència de Presidents autonòmics pugui decidir que s’aixequi. “És inadmissible que tinguessin la intenció d’aprovar una suspensió de drets fonamentals tan enorme sense passar ni una vegada en sis mesos per seu parlamentària”, ha dit.

No té sentit protegir la gent d’un virus sense protegir-la de la misèria, l’exclusió i la precarietat
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés

D’altra banda, el portaveu republicà al Congrés ha reclamat al govern espanyol que posi en marxa “mesures socials que rescatin a les persones”, tals com el reforç del sistema sanitari, una moratòria dels lloguers, la suspensió dels desnonaments, “ajudes, moratòries i condonacions” per a pimes i autònoms, o una reforma fiscal profunda sustentada en un impost de patrimoni “valent”, un impost sobre la riquesa “valent” i un impost sobre les transaccions financeres “valent”. “No té sentit protegir la gent d’un virus sense protegir-la de la misèria, l’exclusió i la precarietat que comportarà”, ha sentenciat.

En l’inici de la seva intervenció, Rufián ha denunciat la “persecució i detenció de companys i companyes pel simple fet de ser independentistes”, en referència a l’operació policial d’aquest dimecres, que ha qualificat com “un dia més de la vergonya més per a la Guàrdia Civil i el Poder Judicial a Espanya”. Davant d’això, ha carregat contra el govern espanyol per “callar” i “jugar cada setmana a ‘sóc el millor que hi ha’”.