Gabriel Rufián, aquest dimarts al Congrés de Diputats
Gabriel Rufián, aquest dimarts al Congrés de Diputats

30 preguntes i ni una resposta. Aquest és el balanç de l'interrogatori que aquest matí ha fet Gabriel Rufián, en dues sessions diferents, als antics presidents de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i Ignacio González. Han negat qualsevol vinculació amb operacions il·legals i l'existència d'una caixa B al partit

El portaveu adjunt d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha mantingut aquest dimarts un tens interrogatori amb els antics presidents de la Comunitat de Madrid Ignacio González (2012-15) i Esperanza Aguirre (2003-2012), que compareixien a la comissió d'investigació del Congrés pel presumpte finançament il·legal del PP. "M'estan dient que després de 20 anys no s'han assabentat de res del que passava al partit?", els ha etzibat a tots dos.

Tant González com Aguirre han considerat "invencions" i "falsedats" les cites que ha recollit Rufián per al seu interrogatori, basat en atestats de la Guàrdia Civil i autos judicials que, entre altres coses, han portat González a set mesos de presó preventiva acusat de pertinença a organització criminal, blanqueig, falsificació, prevaricació i frau fiscal. "Haurem d'entendre que ha estat vostè un pres polític?", ha ironitzat Rufián.

Els dos expresidents de la Comunitat de Madrid han comparegut en dues sessions, de manera consecutiva, a la comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP. Rufián s'ha mostrat perplex que González no sabés res de la gestió del partit a la Comunitat havent estat "subsecretari d'Estat, diputat, secretari d'Estat, delegat del Govern, secretari general del PP de Madrid, conseller, vicepresident i president". I encara més quan davant la pregunta de "quan, amb quant, com i per què es va crear la caixa B del PP", González n'ha negat l'existència.

Com ja havia fet abans el seu predecessor, Aguirre no ha reconegut cap de les vinculacions que persones del seu entorn i del PP han fet amb el seu paper en el finançament irregular del PP i en les corruptel·les que s'han anat desemmascarant. "Em dirà que després de més de 20 anys no s'ha assabentat de res del que passava al seu partit?", ha repetit Rufián també a Aguirre. "Vostè s'ho inventa tot", ha estat la resposta de la compareixent.

Tant González com Aguirre han evitat vincular el cèlebre "M. Rajoy" dels papers de Luís Bárcenas a Mariano Rajoy. "Per mi M. Majoy és Mercedes, la seva germana. El president és Rajoy a seques", ha dit Aguirre. Com a conclusió de totes dues compareixences, el diputat republicà ha assegurat que davant la trama de finançament irregular del PP "vostès o són negligents o col·laboradors necessaris. Triïn", ha conclòs.

"S'avergonyeix d'alguna cosa?", ha demanat després Rufián a Aguirre. "De moltes coses, però no l'hi diré pas a vostè", ha contestat l'expresidenta madrilenya, que ha tingut un to desafiant durant tota la compareixença. Ha estat Aguirre que, estranyant-se irònicament que Rufián no li preguntés sobre les detencions d'aquest matí entre membres dels CDR, ho ha citat per destacar-ne l'acusasió de "terrorisme", recreant-se en la dicció. Això ha indignat especialment Rufián no només amb Aguirre sinó amb el president de la comissió, Pedro Quevedo, a qui li ha retret que Aguirre "pugui qualificar de terroristes càrrecs electes de Catalunya".

Etiquetes