El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant el ple d'aquest dimecres.
El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant el ple d'aquest dimecres.

El portaveu al Congrés critica el pacte amb Ciutadans i lamenta el “no” a les prestacions socials i el retorn de competències que reclamava Esquerra Republicana

“Avui es constata la renúncia del govern espanyol a negociar amb Esquerra Republicana la pròrroga a l’estat d’alarma. Han escollit la dreta”. Amb aquestes paraules s’ha expressat aquest dimecres el portaveu del Grup Republicà al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, al pacte entre el govern del PSOE i Unidas Podemos amb Ciutadans per a prorrogar l’estat d’alarma, i al cop de porta a les mesures socials i de retorn de competències exigides per Esquerra Republicana. “Coresponsabilitat en la presa de decisions, ajudes per la gent, municipalisme, blindatge de llibertats i diàleg. A canvi de 13 vots. I la resposta del ‘govern més progressista de la història’ ha estat ‘no, ja tenim a Ciutadans”, ha lamentat.

I és que, ha recordat Rufián, els republicans posaven sobre la taula mesures “de sentit comú” i d”humanitat” per tal de canviar la seva posició. “Que qui millor coneix el territori, les conselleries de les comunitats autònomes, siguin alguna cosa més que simples transmissores de dades”, ha apuntat. O una prestació remunerada per a poder conciliar i què “la gent no hagi d’escollir entre la feina i els fills”, així com que els ajuntaments “puguin fer servir uns diners que ara estan en bancs per a mesures socials”. També, establir un marc legal “no tan lesiu amb drets i llibertats” per si hi haguessin rebrots, i posar data a la Mesa de Negociació perquè “la repressió continua”.

“Ni en 150 discursos podran justificar que existint una alternativa republicana i d’esquerres escullin a qui governa amb qui retalla ajudes contra la violència masclista a Andalusia o reparteix cassoles al feixisme amb Ayuso a Madrid”, ha avisat Rufián.

El portaveu republicà al Congrés s’ha preguntat “de què serveix prorrogar sine die aquesta restricció de drets sense contrapartides socials” i ha enviat un avís a Unidas Podemos: “Avui el PSOE sacrifica Esquerra Republicana a canvi dels vots de Ciutadans. Si callen, pot ser que demà sigui l’ingrés mínim vital, o la moratòria de desnonaments”. “Si creuen que la dreta s’aturarà en nosaltres, un cop més els diem que s’equivoquen”, ha sentenciat.