El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

El portaveu republicà a Madrid critica els pactes amb PP i Ciutadans a la comissió de reconstrucció i defensa mesures com l’impost a les grans fortunes, derogar les reformes laborals i alliberar superàvits dels ajuntaments

Un impost a les grans fortunes i a les transaccions financeres, la derogació íntegra de les darreres reformes laborals del PP i del PSOE i de la llei mordassa, alliberar el superàvit dels ajuntaments per a fer front a les necessitats socials i econòmiques derivades de la crisi de la Covid-19, o la regularització de totes les persones migrades a l’estat espanyol. Aquestes són algunes de les principals propostes del Grup Republicà a les conclusions de la Comissió de Reconstrucció que s’han votat aquest divendres al Congrés, i que no han estat incorporades després que el govern de PSOE i Podemos hagi tirat endavant el seu document amb acords amb PP i Ciutadans.

“Estan tornant a repetir els errors de la crisi-estafa del 2008, que és intentar sortir d’aquesta amb la dreta”, ha criticat el portaveu republicà a Madrid, Gabriel Rufián, durant el debat de les esmenes. “El que estem fent aquí és una mena de ‘Juan Palomo’ entre el PSOE, PP i Ciutadans. I qui cregui que això només afectarà els catalans, els independentistes, o la Mesa de Diàleg i Negociació, s’equivoca; perquè el següent serà voler carregar-se l’ingrés mínim, instaurar el contracte únic o la motxilla austríaca”, ha avisat.

Precisament sobre la proposta de la motxilla austríaca, Rufián ha lamentat que Junts per Catalunya l’hagi incorporada a les seves conclusions i ha alertat que “són totes les reformes laborals dels darrers 40 anys sintetitzades en una sola proposta: que els treballadors i treballadores financin el seu acomiadament”.

Hi ha un altre model. Cal plantejar la situació que ens ve des d’una vessant social
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés

“Durant tot l’estat d’alarma hem dit que hi havia un altre model. Entenem que cal plantejar la situació que ens ve des d’una vessant social”, ha explicat. En aquest sentit, ha enumerat algunes de les propostes dels republicans per afrontar la crisi, com el mencionat impost a les grans fortunes, facilitar que les comunitats autònomes tinguin una banca pública real, o una reducció del 40% del pressupost de Defensa per destinar els recursos a la Sanitat.

També ha insistit en la necessitat d’un permís retribuït per la conciliació familiar de famílies monoparentals i monomarentals, “per batallar contra l’ansietat que provoca en moltíssima gent no saber on deixar els fills i filles en aquest període”, i ha criticat l’infrafinançament de la llei de dependència, en què l’estat està incomplint sistemàticament la seva obligació d’aportar el 50% dels fons.

Per últim, ha alertat dels possibles condicionants associats a l’arribada dels fons europeus per a la reconstrucció. “Vostès estan prometent centenars de milers de milions d’euros sense dir d’on sortiran. O no ho saben, o no ho volen dir, que és pitjor perquè acostuma a sortir de la classe treballadora”, ha conclòs.