El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

El Grup Republicà al Congrés no participa a la votació del suplicatori a Laura Borràs, conjuntament amb la CUP i l’esquerra abertzale

“No reconeixem aquest suplicatori. Està viciat, és tòxic i injust. Prémer el botó, sigui pel sí, pel no o per l’abstenció, és legitimar-lo. I no el volem legitimar, igual que ha fet la CUP i l’esquerra abertzale”. Amb aquestes paraules ha explicat aquest dijous el portaveu del Grup Republicà al Congrés, Gabriel Rufián, que el seu grup no hagi participat a la votació del suplicatori enviat pel Tribunal Suprem a la Cambra Baixa per a jutjar Laura Borràs.

Rufián ha explicat que l’opció de no votar, que ha seguit el conjunt de l’independentisme excepte Junts per Catalunya, era precisament proposta de JxCat. “Ens van proposar de no participar a la votació per no legitimar-la. Van dir que estàvem d’acord però de sobte a JxCat no li valia. És perfectament legítim”, ha explicat Rufián, que ha destacat que entre les forces independentistes al Congrés “hi ha hagut bastant unitat, excepte en una part”.

El portaveu republicà a Madrid ha assenyalat que “tot l’independentisme reconeix que el Suprem és un tribunal polític”, però alhora ha posat de relleu que “una part considera, amb la mateixa fermesa, que no hi ha d’haver cap ombra de dubte sobre corrupció o suposades irregularitats administratives” al moviment.

En aquest sentit, ha sostingut que “tothom sap què hagués passat” si Borràs fos un càrrec electe d’Esquerra Republicana, i ha posat com a exemple a Maties Serracant, exalcalde de Sabadell amb un govern entre els republicans i la CUP: “Va dimitir per una denúncia falsa de Ciutadans, es va defensar, va ser absolt i va tornar a la carrera política”, ha relatat.

Amb tot, ha subratllat que si la votació del suplicatori depenia d’algun grup per a tirar endavant era del PSOE, i ha recordat que Junts per Catalunya governa amb els socialistes a la Diputació de Barcelona. “Tenien camp per recórrer i negociar, i no ho han fet. És respectable, però culpar ERC no només és un insult a ERC sinó a la intel·ligència col·lectiva”, ha sentenciat.