El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant el ple d'aquest dimecres.
El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, durant el ple d'aquest dimecres.

El portaveu republicà al Congrés reclama que Catalunya recuperi les seves competències i que reprengui la Mesa de Negociació en acabar l’estat d’alarma

El portaveu del Grup Republicà al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha retret aquest dimecres al govern espanyol la seva política recentralitzadora durant l’estat d’alarma per la Covid-19 i que “des del minut zero” hagin optat per “l’ordeno i mando i la bunquerització”. “La recentralització agreuja la situació”, ha etzibat Rufián al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. “Només un tractament quirúrgic d’aquesta crisi ens farà sortir d’aquest crisi. I això passa perquè les comunitats autònomes recuperin des de ja les seves competències”, ha exigit el portaveu, que ha reclamat que Catalunya decideixi el seu pla de desconfinament.

En el discurs sobre la pròrroga de l’estat d’alarma que s’ha debatut al Congrés, Rufián ha reclamat a Sánchez que reprengui la Mesa de Negociació entre Catalunya i l’Estat un cop finalitzi l’estat d’alarma, perquè “cal parlar de vida però també de política”. “Si volem obrir un nou temps, obrim-lo de veritat. Ja van fer allò de l’’això no toca’ amb la comissió d’investigació de l’emèrit. No ho facin ara amb la Mesa de Negociació”, ha afirmat Rufián, que ha instat el govern del PSOE i Podemos a reactivar la Mesa com a molt tard el proper juny.

Si d’aquesta crisi avui se surt amb tests, tests i tests, demà se sortirà enfortint allò públic
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés

El portaveu republicà al Congrés ha criticat que el govern espanyol “tingui en una mà les dades sobre el virus i a l’altra el telèfon de la patronal”, perquè “no té sentit que amb milers de contagis cada dia no es pugui anar a una vetlla, però sí a la feina en metro”. “Ens van fer cas amb la flexibilització del superàvit dels ajuntaments, amb la renda mínima garantida, amb les sortides dels nens i amb la reducció de l’IVA del material sociosanitari. Faci’ns cas ara i no obrin la mà”, ha reclamat.

Rufián ha insistit en la necessitat de posar al capdavant de la comunicació de crisi “a experts” i no a “militars ni fanàtics”, i ha demanat al govern espanyol que “sigui valent” i apliqui “una reforma fiscal profunda sustentada en un impost de patrimoni valent, un impost sobre la riquesa financera valent i un impost sobre les transaccions financeres valent”. “Si d’aquesta crisi avui se surt amb tests, tests i tests, demà se sortirà enfortint allò públic”, ha defensat.