Gabriel Rufián, durant un debat al ple de Congrés aquest setembre passat
Gabriel Rufián, durant un debat al ple de Congrés aquest setembre passat

El portaveu al Congrés s'ha reunit aquest dimecres amb el candidat Pedro Sánchez dins la ronda de contactes per a una possible investidura. Sobre la taula, les tres grans carpetes: amnistia, referèndum i dignificació de la vida de la fent, amb Rodalies i dèficit fiscal com a exemples

El portaveu del Grup Republicà al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha assegurat aquest dimecres que el vot d'Esquerra Republicana "es sua" i que la negociació que s'ha obert per a una possible investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol no aniria més enllà d'això: d'un acord per a la investidura; no d'estabilitat parlamentària. "Partit a partit", ha dit. I ha afegit que els republicans tenen molt clares les tres carpetes amb què van a la negociació: amnistia, referèndum i dignificar la vida de la gent, amb propostes tan concretes com el traspàs de Rodalies i acabar amb un dèficit fiscal "absolutament asfixiant per al nostre país".

Són demandes "exigents, però assumibles", ha dit el portaveu republicà. I ha afegit, també, que són demandes "no tant de partit, sinó de país", apel·lant entre altres coses al consens que hi ha a Catalunya, per exemple, perquè es convoqui un referèndum d'autodeterminació i que la resolució del conflicte polític s'acabi votant.

Rufián ha fet aquestes declaracions un cop acabada la reunió amb el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, en al marc de la ronda de contactes amb els diferents portaveus per explorar possibles suports per a la investidura.

Fa quatre anys parlar d'amnistia era una quimera. És probable que d'aquí a un temps parlar de referèndum no ho sigui
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrñes

Hores abans de la trobada, Pedro Sánchez havia trucat al president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, en el que ha estat la primera conversa que ha mantingut des que el líder republicà va entrar a la presó al novembre de 2017. "És bo que els líders de dos partits tan importants, un amb el govern de Catalunya i l'altre amb el d'Espanya, parlin", ha dit Rufián. "És normal. El que no era normal era que no ho fessin".

Preguntat sobre la marxa de les negociacions, Rufián ha insistit en els temes de l'agenda dels republicans. "Fa quatre anys parlar d'amnistia era una quimera. És bastant probable que d'aquí a poc tiemps parlar de referèndum no sigui una quimera. Tot depèn de la força que tinguem", ha dit. I s'ha felicitat, en aquest sentit, que demandes com la del referèndum i la del dret a l'autodeterminació, que van ser eixos centrals de l'acció política d'Esquerra Republicana a Madrid durant l'anterior legislatura, sumin ara nous aliats a la causa. "El problema no era que es negociés; el problema és que no negociàvem tots".