Gabriel Rufián al Congrés dels Diputats.
Gabriel Rufián al Congrés dels Diputats.

El portaveu republicà al Congrés subratlla que “Esquerra posa al servei de Catalunya la força dels seus 13 diputats per la creació d’una solució”

“Aquesta no serà la victòria o el fracàs d’Esquerra Republicana, serà la victòria o el fracàs d’un país. Esquerra posa al servei de Catalunya la força dels seus 13 diputats a la investidura per a la creació d’una solució”. Amb aquestes paraules s’ha referit avui a la Mesa de negociació el portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, per explicar la posició dels republicans davant la investidura de Pedro Sánchez.

En el seu discurs durant la sessió d’investidura, Rufián ha llançat una advertència als socialistes de cara als propers mesos: “Com ho farem per què compleixin? Intentaré ser molt clar, si no hi ha mesa de negociació, no hi ha legislatura”. “Esquerra ja ho ha fet abans en defensa dels drets civils, socials i nacionals del poble de Catalunya i ho pot tornar a fer. I si aquest cop el poble de Catalunya torna a ser estafat, tinguin clar que no s’estarà estafant a un partit, s’estarà estafant a un poble”, ha apuntat.

Lluitarem i defensarem fins no poder més els drets polítics del president Quim Torra i del nostre president Oriol Junqueras, i creieu-me que podem molt

Rufián ha sostingut que “la solució passa per deixar de negar-nos i reconèixer-nos entre nosaltres. I això ens obliga a parlar”. En aquest sentit, el portaveu d’Esquerra al Congrés ha llegit a l’hemicicle unes paraules del president del partit, Oriol Junqueras, escrites especialment per a aquest ple d’investidura:

"Som republicans, som independentistes, som catalans però sobretot i abans de res som demòcrates, i com a tals mai ni per activa ni per passiva afavorirem un govern de l'extrema dreta i d'una dreta cada vegada més extrema. Sempre s'ha d'estar disposat a dialogar, sempre, amb tots i de tot, independentment que nosaltres estiguem o no a la presó. Perquè sempre, sempre hem de treballar per protegir i cuidar a tots i totes.

No fer-ho seria trair-nos a nosaltres mateixos. Nosaltres no li demanem a ningú que deixi defensar el que defensa, que ningú ens demani a nosaltres que deixem de defensar el que defensem: la independència del nostre país. Dialoguem.”


A l’inici de la seva intervenció, Rufián ha qualificat de “salvatjada” la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i d’Oriol Junqueras com a eurodiputat, dictada aquest divendres per la Junta Electoral Central, que ha recordat que és “un òrgan administratiu sense competències”. “És un cop d’estat de llibre, dels de sempre i pel de sempre”, ha defensat, i ha afegit que és de “primer de colpisme” que el president del Partit Popular, Pablo Casado, anunciés via Twitter la decisió. “Lluitarem i defensarem fins no poder més els drets polítics del president Quim Torra i del nostre president Oriol Junqueras, i creieu-me que podem molt”, ha assegurat.