Roda de premsa de la consellera de Salut, Alba Vergés / Marc Puig
Roda de premsa de la consellera de Salut, Alba Vergés / Marc Puig

Els resultats permetran millorar les condicions de separació i aïllament de residents i els professionals

El Departament de Salut impulsa més de 27.000 proves PCR a les residències de gent gran que tinguin un cas positiu o una sospita de coronavirus. Això són un total de 604 centres, on hi viuen més de 35.000 persones. Segons les previsions del departament, totes aquestes residències hauran estat testades el proper 8 de maig.

L’objectiu d’aquesta mesura és fer un cribatge de l’estat de salut dels professionals i els residents, i quantificar l’afectació de la Covid 19 als centres. D’aquesta manera, el departament també podrà determinar per a cada residència la capacitat per fer una separació efectiva entre les persones amb Covid positiva i negativa, procedir a un correcte aïllament o, en cas de necessitat, a la reubicació en un altre centre o espai.

Per a posar en marxa aquest pla, que s’emmarca en el pla d’acció per a les residències,Salut ha classificat els centres residencials en treus graus:

  • Residències del tipus A. Centres de grans dimensions, amb estructura sanitària, encara que aquesta estructura hagi de ser reforçada. Les més gran tenen una capacitat d’entre 200 i 300 llits.
  • Residències del tipus B. Centres mitjans, que necessiten una resposta assistencial més intensiva.
  • Residències del tipus C. Centres petits, que depenen del servei assitencial de l’atenció primària.


Aquesta classificació permetrà, més enllà de determinar les necessitats assistencials de les residències, localitzar els centres amb capacitat per acollir residents que necessiten ser reubicats. En aquesta línia, el departament també ha llistat espais nous arreu del territori que reuneixen les condicions per poder separar i aïllar persones de forma efectiva. A data d’avui, aquests espais representen fins a 1.044 noves places. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut deixar clar, però, que la “prioritat és el tractament en domicili, sempre que es pugui”. "Dotarem d’allò necessari perquè la gent es quedi a la seva residència, però si cal reubicar ho farem”, ha clos Vergés.


Paper primordial de l’atenció primària

Seran els serveis d’atenció primària de cada territori que s’encarregarà de realitzar aquestes proves PCR als centres. De fet, la consellera Vergés ha constatat que, en el darrer mes, s’han "triplicat les visites assistencials de l’atenció primària a les residències de gent gran".

Per altra banda, des de l’inici de la crisi, fins a 162 treballadors s’han incorporat a la xarxa residencial de Catalunya, i en la darrera setmana s’han pogut repartir més de 500.000 unitats de materials de protecció EPI als centres.

Etiquetes