La consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa / Marc Puig
La consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa / Marc Puig

La consellera Vergés assegura que els ecògrafs són “una eina diagnòstica molt potent” de les pneumònies, la infecció més important que està causant el coronavirus

Salut ha començat a distribuir 90 ecògrafs als equips d’atenció primària de Catalunya per detectar precoçment les pneumònies provocades per la Covid-19. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que, fins ara, l’atenció primària feia radiografies de tòrax per determinar aquestes lesions pulmonars, però “poc a poc l’ecografia pulmonar s’ha anat consolidant com una tècnica adequada i molt sensible” i per això s’ha iniciat la seva distribució a tot el territori. “És una eina diagnòstica molt potent”, ha assegurat.

Alhora, la societat catalana de medicina familiar i comunitària (CAMFiC) està impartint un curs específic d’ecografia pulmonar, de contingut gratuït i en línia, orientat als metges de família. “L’objectiu és que els professionals d’atenció primària que assumeixin la detecció i seguiment dels casos de Covid-19 puguin detectar de forma precoç la infecció més important que està causant aquest virus, que és la pneumònia”, ha explicat la titular de Salut. El curs va començar el 9 d’abril i ja compta amb més de 1.400 persones inscrites.

El repartiment dels 90 ecògrafs es farà fins a principis de maig i es distribuirà de la següent manera: 48 unitats a la zona metropolitana sud, 6 a Barcelona ciutat, 2 a Tarragona, 7 a la Catalunya central, 8 a les Terres de l’Ebre, 15 a Girona i 4 a la zona metropolitana nord. Són unitats que se sumen als ecògrafs que alguns territoris ja tenien arran d’un pla de millora de l’atenció primària anterior.