La consellera de Salut, Alba Vergés, atenent els mitjans de comunicació / Marc Puig
La consellera de Salut, Alba Vergés, atenent els mitjans de comunicació / Marc Puig

El departament comptabilitzarà les morts declarades per les funeràries

El departament de Salut ha culminat l’ampliació de les dades que comunica diàriament sobre l’impacte de la Covid-19 a Catalunya. En un exercici de màxima transparència cap a la ciutadania, ha afegit al sistema de recompte de morts els autodeclarats per les funeràries. D’aquesta manera, comptabilitza els morts a residències, centres sociosanitaris o a casa.

Com a la majoria de països, les dades donades fins ara eren oficials i recollien les morts per Covid-19 produïdes als hospitals. Però a partir d’avui, donada l’excepcionalitat de la pandèmia i amb la premissa de proporcionar la màxima informació a l’abast, es donaran les dades de defuncions a residències i domicilis, fruit de l’ordre donada pel departament de Salut a les empreses de serveis funeraris de Catalunya de comunicar aquesta informació amb total fiabilitat i exhaustivitat. El resultat és una base de dades pionera, perquè, per exemple, al Regne Unit no es comptabilitzen les morts a geriàtrics.

“És una ampliació de la informació que ja donàvem amb total transparència cap a la ciutadania”, ha resumit la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista a TV3. “Ara que ho tenim tot a punt i preparat, per nosaltres és important poder-ho fer públic, amb la transparència màxima”, ha insistit.

Fins ara han mort a un centre hospitalari per Covid-19 un total de 3.855 persones. Alhora, les funeràries han declarat un total de 7.097 difunts per coronavirus fins a dia d’avui (1.810 en residències, 62 en centres sociosanitaris i 456 a domicilis; els casos restants han mort a hospitals o són casos no classificables per manca d’informació). Des de Salut es remarca que “darrere de cada xifra de morts hi ha una família destrossada i, per tant, les xifres no s’han de banalitzar mai”.