Gemma Espigares, al Parlament / Marc Puig
Gemma Espigares, al Parlament / Marc Puig

Els diputats reconeixen la tasca dels professionals sanitaris, reclamen que tinguin bones condicions laborals i aproven impulsar un pacte nacional de Salut

Punt i final a un ple específic del Parlament sobre els efectes de la pandèmia a Catalunya, en què s'han aprovat totes les propostes de resolució que ha presentat Esquerra Republicana. A proposta dels republicans, la cambra ha reclamat enfortir el sistema de salut, amb canvis estructurals davant dels reptes que s'obren, i fer de la prevenció l'eix central del sistema de salut i dels nostres estils de vida.

Una altra pota fonamental de les propostes de resolució que Esquerra, conjuntament amb JxCat, ha dut al monogràfic de salut és sobre drets laborals. I en aquest sentit el Parlament ha recollit les demandes dels metges residents i dels treballadors del transport sanitari: "Les condicions laborals dels treballadors sanitaris són un problema estructural, no és un aprenentatge d'aquesta pandèmia", ha apuntat la diputada d'Esquerra Gemma Espigares durant la seva intervenció al ple i en recordar que en aquesta legislatura és quan s'han retornat més drets laborals als sanitaris. "Són suficients? No, segueixen en situació precària", ha constatat la diputada dels republicans fent una crida a la resta de l'hemicicle per fer-hi front.


També l'infrafinançament és una reivindicació que els republicans han volgut dur al Parlament, perquè és crònic i perquè "amb el finançament actual no podem seguir sostenint el sistema sanitari que volem". "O arriben els recursos o arriben els recursos", ha etzibat Espigares. Ho ha dit amb la mirada posada també als grups que donen suport al govern espanyol per tal que moguin fitxa, i també ha aprofitat per reclamar a l'oposició que s'impliqui, i no defugi, la negociació dels pressupostos de la Generalitat, que és l'espai on poder concretar demanades.

Mantenir l'estratègia pròpia: prevenció, anticipació i criteris tècnics

També, a proposta d'Esquerra Republicana, la cambra ha denunciat l'acord inicial a què van arribar fa uns dies la comunitat de Madrid i el govern de l'Estat, que uniformitza la resposta a la pandèmia a tots els territoris, i ha instat el Govern català a "mantenir-se a l'avançada" amb la seva pròpia estratègia per doblegar la corba de contagis.

Abans que el govern espanyol decidís aplicar l'estat d'alarma a Madrid, l'executiu de Pedro Sánchez i el d'Isabel Díaz Ayuso van acordar que, als municipis de més de 100.000 habitants, les restriccions sanitàries s'adoptin en funció d'uns criteris comuns. Un "café para todos" sanitari que, pels republicans, "arriba tard, és insuficient i vol homogeneïtzar la resposta a la pandèmia a conseqüència d'una batalla política". Davant d'això, avui el Parlament ha demanat al Govern que continuï amb el seu pla de control de l'epidèmia, basat en la prevenció, l'anticipació i els criteris tècnics, i eviti així generar més confusió a la ciutadania. Una proposta dels republicans que només ha rebut el vot favorable de les formacions independentistes, i que ha rebut el vot en contra dels comuns i els socialistes.

Un pacte nacional de Salut

El Parlament també ha constat la necessitat d'impulsar a Catalunya un pacte nacional de Salut, un espai de consens entre tots els agents implicats, que fixi les polítiques de salut per als pròxims anys. Com Esquerra i JxCat, diversos grups parlamentaris han presentat propostes en aquest sentit i s'han aprovat totes, malgrat que hi ha hagut posicions de vot diferenciades a cada votació. De totes maneres, Espigares ha aplaudit que tirés endavant aquesta petició al Parlament que ja va proposar fa dies la consellera de Salut, Alba Vergés. I especialment s'ha tornat a dirigir al PSC.

"Em queda preguntar-los si pensen ser-hi", ha dit als socialistes. Sobretot perquè el 'no' del PSC és un 'no' al sistema sanitari; avui voten 'no' al sistema sanitari, que està necessitat d'un consens. Vostès han decidit no ser-hi, o dir que 'no' a tot. Mentre vostès se situen a l'antipolítica, lluny de fer propostes pel sistema, ens trobaran de cara. Siguem capaços de traduir el consens social en consens polític", ha conclòs Espigares.