Salut implementa una nova tecnologia per desburocratitzar la feina dels professionals i dedicar més temps als pacients

El departament ha presentat l'Historial Electrònic de Salut (HES), una eina tecnològica que simplifica els processos i millora l'atenció als pacients, especialment de l'atenció primària

El departament de Salut ha presentat una nova tecnologia que permet als professionals dedicar-li menys temps a la consulta d’informació i als processos burocràtics i millorar l’atenció als pacients. Es tracta de l’Historial Electrònic de Salut que aglutina la informació clínica de qualsevol persona fent que els professionals puguin dedicar més temps a atendre els pacients.

S’invertirà 40 M€ com a part del Pla director de sistemes d’informació que simplificarà processos i establirà un model de dades únic. També fusiona la informació clínica de qualsevol persona a Catalunya: la Estació Clínica de l’Atenció Primària (ECAP) i la Història Clínica Compartida (HC3).

La consellera de salut, Alba Vergés, ha valorat aquesta nova eina com “una solució que beneficia als professionals, als usuaris del sistema i al sistema en sí mateix” i ha posat en valor que, amb aquesta nova eina, l’atenció primària també estarà molt millor connectada amb els hospitals.

L’Historial Electrònic de Salut és un espai de treball amb el que es proporciona una visió integral de la salut, del benestar de les persones i de les seves interaccions amb el sistema sanitari. D’aquesta manera, l’eina permet als professionals l’accés a temps real a la informació i registrar, accedir i analitzar de manera fàcil i ràpida. “Els nostres professionals necessiten eines i instal·lacions pioneres per treballar en condicions”, ha afegit Vergés.

Impuls de l’HES té una interfície gràfica més intuïtiva i de més fàcil d’accés, simplificant i homogeneïtzat molts processos. Com també optimitza recursos, de manera que, per exemple, s’evita la duplicació de peticions de proves diagnòstiques i es disminueixin les visites presencials a canvi d’una major teleassistència.

  Salut implementa una nova tecnologia per desburocratitzar la feina dels professionals i dedicar més temps als pacients

Per últim, el sistema guanya en seguretat i complirà amb el Reglament General de Protecció de Dades i incorporarà millores en ciberseguretat. A més, pel que fa a la seguretat dels pacients, s’incrementarà amb un sistema d’alerta a les interaccions i a les incompatibilitats de medicaments, entre d’altres.

El projecte esdevé una estratègia integral de salut digital per a transformar el sistema sanitari i millorar la relació entre el ciutadà i els professionals de la salut. A més, situarà Catalunya com a referent internacional en l’adopció de sistemes d’informació en salut integrals.

Etiquetes