La consellera de Salut, Alba Vergés.
La consellera de Salut, Alba Vergés.

Alba Vergés: “És clau garantir que les persones ingressades puguin tenir contacte diari amb els seus familiars”

“S’ha fet un esforç important de suport als sanitaris però creiem que la ciutadania també ha de rebre aquest suport emocional i aquesta gestió de l’estrès”. Amb aquestes paraules s’ha expressat aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, per anunciar la posada en marxa d’un pla d’acció per al suport emocional i la gestió de l’estrès de la ciutadania.

Amb aquest pla, el Departament de Salut pretén, per una banda, mantenir una atenció personalitzada als malalts aïllats al domicili fent servir la informació que reporten en l’app Stop Covid 19 cat. “És important per fer aquest seguiment des de l’atenció primària i la simptomatologia lleu i sobretot veure si hi ha canvis en l’estat de salut”, ha afirmat Vergés.

Per l’altra, també vol abordar la comunicació entre familiars i pacients ingressats. La consellera ha assegurat que “és clau garantir que les persones ingressades puguin tenir contacte diari amb els seus familiars”, i ha recalcat el paper important de les eines tecnològiques per poder dur a terme l’acompanyament.

La gestió emocional és complexa però tenim molts professionals que ho han consensuat i ho han posat en aquest pla d’acció
Alba Vergés Consellera de Salut

Així, Salut establirà “criteris d’accés” a aquelles persones que ho necessiten “per estar al final de vida, en situacions de diversitat funcional o crisi d’ansietat”. En atencions de final de vida, ha concretat Vergés, es permetrà l’acompanyament d’un familiar. En el cas de les persones amb diversitat funcional el protocol els hi permetrà veure els seus familiars cada quatre dies, i també s’establiran mecanismes perquè les persones amb crisis d’ansietat també puguin rebre acompanyament.

Vergés ha deixat clar que el pla ha estat consensuat amb els professionals per tal d’evitar més contagis. “La gestió emocional és complexa però tenim molts professionals que ho han consensuat i ho han posat en aquest pla d’acció”, ha puntualitzat.

La consellera ha finalitzat la compareixença afirmant que el Govern és conscient que aquestes mesures de la crisi que s’han posat en marxa fins ara per frenar la pandèmia “són dures però funcionen”, i ha felicitat la ciutadania per comprendre que eren necessàries. També hi ha posat en valor el paper de l’atenció primària com a “clau de contenció i seguiment de les persones que es poden mantenir a casa”.