El conseller de Salut, Manel Balcells, acompanyat de Sara Bujalance, Aina Plaza i Joan Vegué, avui a la presentació del pla / Govern de la Generalitat
El conseller de Salut, Manel Balcells, acompanyat de Sara Bujalance, Aina Plaza i Joan Vegué, avui a la presentació del pla / Govern de la Generalitat

El Govern inverteix 8,4 milions d’euros i preveu l’augment de places hospitalàries exclusives per a persones diagnosticades de trastorns com anorèxia o bulímia

El Departament de Salut ha activat una atenció més resolutiva i equitativa dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) amb l'activació del pla de xoc 2023-2024 per millorar l'atenció, detecció, diagnòstic i prevenció dels TCA, trastorns com anorèxia i bulímia, principalment. Es tracta d'un nou conjunt de mesures d'aplicació immediata que permetran millorar l'accés als serveis de la xarxa de salut mental a tot el país. En els últims anys, i de manera destacada durant el període de la pandèmia de la COVID-19, s'ha evidenciat un augment dels casos diagnosticats de TCA, especialment en les dones adolescents i joves d'entre 12 i 25 anys.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha descrit aquest pla com un “projecte ambiciós però realista i possibilista” que compta amb un pressupost de 8,4 milions d’euros per a l’increment de recursos en professionals, principalment, però també en places hospitalàries especialitzades i de dia.

"Des del Govern de Catalunya hem de garantir que tota la població que ho necessiti tingui accés a l'atenció a aquestes patologies dins del sistema públic de salut", ha assegurat Balcells en la presentació del pla aquest matí a la seu del departament. El conseller ha remarcat el fet que aquest projecte representa un canvi de model d'atenció dels TCA, per poder detectar i atendre precoçment la quantitat més gran de casos: "Com més prevenció i més tractament dels casos lleus fem, menys arribaran a ser greus", ha afegit el titular de Salut.

Nous professionals referents de TCA als Centres de Salut Mental

El nou Pla de xoc millorarà l'atenció als casos lleus de trastorns de conducta alimentària amb la incorporació de la figura del professional referent de TCA a tots els Centres de Salut Mental (CSM) de Catalunya, tant als d'adults com als infantils i juvenils.

Per fer-ho possible, es reforçarà el nombre de professionals progressivament durant els propers dos anys, tenint en compte la dotació actual d’aquests centres i els territoris amb major desigualtat socioeconòmica. A la pràctica, es tractarà d'una incorporació de 104 professionals prioritzant l'atenció infantojuvenil.

Etiquetes