Consellera Alba Vergés en roda de premsa / Joel Codina
Consellera Alba Vergés en roda de premsa / Joel Codina

La proposta també recull que la gent gran que havia marxat amb les seves famílies puguin tornar a la seva residència durant la mateixa fase 2

El departament de Salut ha presentat un primer pla de desconfinament per a les residències de gent gran. “Cal fer passos endavant”, ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, qui ha assegurat que el pla s’ha redactat amb un “diàleg constant amb el sector residencial”.

“És important avançar en el desconfinament, i tenir garanties que ho fem bé i amb la màxima seguretat”, ha subratllat la consellera, motiu pel qual ha defensat que aquest pla “és viu” i que les mesures es revisaran en funció de l’evolució de les dades de la pandèmia.

Per al desenvolupament del pla, el departament ha classificat les residències de gent gran en tres grups:

  1. Residències verdes. Centres que no tenen cap cas positiu de coronavirus. N’hi ha 471 a tot Catalunya.
  2. Residències carabassa. Centres amb algun cas positiu de coronavirus, però ben sectorialitzades i amb zones netes per desconfinar amb seguretat. N’hi ha 392.
  3. Residències vermelles. Centers de risc, amb casos positius de coronavirus, i que no presenten les condicions per desconfinar amb seguretat. N’hi ha 103.

Només les residències classificades com a verdes podran començar a aplicar les mesures recollides al pla de desconfinament residencial, així com les classificades com a carabassa en determinades condicions. La classificació, ha apuntat la consellera, també és “viva” i, per tant, es revisarà per "garantir que totes tendeixen al verd". 87 residències encara estan pendents de classificació.


Visites de familiars

El pla de desconfinament de residències impulsat pel departament de Salut proposa que les visites de familiars es produeixin a partir de la fase 2. Aquesta mesura s’avança a la proposta del ministeri de Sanitat, que no recull aquesta possibilitat fins a la fase 3.

En aquest sentit, la consellera Vergés ha insistit en la necessitat de fer “passos endavant en el desconfinament”, i de donar resposta a les “demandes dels usuaris, familiars i treballadors i treballadores dels centres residencials”.

A partir de la fase 2, doncs, el departament preveu que es pugui realitzar 1 visita a la setmana per usuari, i d’una durada aproximada de 30 minuts. Les visites, però, hauren de donar-se en condicions de seguretat. Per això, caldrà prendre la temperatura al visitant, garantir el rentat de mans i la desinfecció de calçat, dur mascareta i respectar les distàncies de seguretat. A més, els centres hauran de garantir un espai destinat a les trobades, que pugui ser desinfectat entre visites.

 Consellera Alba Vergés en roda de premsa / Joel Codina
Consellera Alba Vergés en roda de premsa / Joel Codina

Nous ingressos i retorn d’usuaris

Els avis i àvies que van poder tornar temporalment amb les seves famílies, podran retornar a les residències també en la fase 2, a proposta de Salut. En aquest cas, només podran tornar-hi si el seu centre està classificat com a residència verda. La mesura afecta als 753 usuaris que van desplaçar-se amb els seus familiars.

El retorn haurà de fer-se en condicions de seguretat, motiu pel qual es requerirà als usuaris que vulguin tornar que se sotmetin a una prova PCR i que aquesta sigui negativa. A més, a les persones que hagin passat el confinament amb els seus familiars, se'ls requerirà que passin 14 dies en aïllament com a mesura de precaució. Per a les persones que hagin passat un ingrés en un centre sociosanitari, en canvi, això no serà un requisit, perquè ja hauran fet l’aïllament pertinent.

Mentre duri la fase 1, el pla de desconfinament preveu que s’incrementi la convivència interna en les residències verdes i les zones segures de les residències carabassa, amb accés als jardins i zones comunes, i la recuperació d’algunes activitats del tercer sector, com la perruqueria o la podologia. Per a les residències vermelles i les zones no segures d’altres residències, la consellera també ha recomanat que es recuperin les zones comunes, ja que si tothom és positiu en Covid, el risc d’infecció no augmenta.