Salut reorganitza el sistema d’atenció primària des d'on fa seguiment de 47.373 pacients de Covid-19

Vergés: "L'atenció primària és imprescindible per cuidar la nostra població i fer veritable el dic de contenció de l'epidèmia"

"L'atenció primària és imprescindible per cuidar la nostra població" així ha explicat la consellera de salut, Alba Vergés, la reorganització del sistema per tal d'augmentar la capacitat d'atenció davant l'epidèmia del coronavirus. Una reorganització que s'ha dut a terme per protegir els equips d'atenció primària, assegurar el manteniment d'una activitat creixent i crua i no deixar d'atendre absolutament res del que fa l'atenció primària.

Des del departament de Salut segueixen impulsant les vies d'atenció presencial absolutament focalitzades en la COVID-19 i intensificant l'atenció domiciliària, tant a domicilis com a les mateixes residències, així com l'atenció no presencial.

Per ara, l'atenció primària està fent un seguiment de l'estat de salut a 47.373 persones amb símptomes lleus. La consellera Vergés ha explicat que "des de l'atenció presencial s'identifiquen aquells pacients amb simptomatologia de l'aparell respiratori i que, amb una possible COVID-19, se'ls hi fa atenció, diagnòstic i seguiment". "El 85% dels pacients amb aquestes simptomatologies no requereixen ingrés hospitalari perquè tenen un diagnòstic lleu i es pot seguir fent una atenció domiciliaria a casa" ha afegit Vergés.

En aquest sentit, el departament ha remarcat que l'app STOP COVID-19 CAT és una eina molt útil per fer el seguiment de l'estat de salut d'aquestes persones amb simptomatologies lleus i prendre decisions. Per altra banda, des de l'atenció primària s'han sol·licitat més de 1.000 radiografies i plaques diàries, una xifra molt alta però que permet fer un seguiment acurat de la clínica i dels pacients amb aquestes simptomatologies.

Tot i la reorganització del sistema, hi ha la voluntat de no deixar d'atendre aquells pacients amb no simptomatologies respiratòries, com ha explicat Vergés, "no podem abandonar i deixar de fer seguiment dels pacients des de pediatria, ginecologia i llevadores, fins al malalt crònic que sempre segueix l'atenció primària".

Vergés ha remarcat que és un repte de país i des del departament treballen amb "la voluntat que l'atenció primària continuï fent aquesta feina a la comunitat i fent veritable el dic de contenció de l'epidèmia, detectant-la el més abans possible i, fent seguiment i tenint cura de forma propera de les persones amb simptomatologia".