El diputat republicà Lluís Salvadó, defensant la moció al Parlament de Catalunya
El diputat republicà Lluís Salvadó, defensant la moció al Parlament de Catalunya

Esquerra Republicana ha denunciat al Parlament la negligència de l’Estat, que, amb la cobertura dels tribunals, no assumeix responsabilitats: “posa en risc centenars de milers de persones o provoca centenars de terratrèmols i no passa res”

Esquerra Republicana ha portat al Parlament de Catalunya la reivindicació, “per dignitat”, del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre de la necessitat d’un bon pla d’emergències nuclears. I ho ha fet de la mà del diputat ebrenc Lluís Salvadó. “Volem denunciar una gravíssima negligència de l’Estat espanyol que algun dia li pot costar molt cara als ciutadans de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre”, ha dit el diputat republicà, que ha afegit, contundent, “fa 30 anys que l’Estat no s’atreveix a fer cap simulacre general d’emergències, perquè sap que es posarien en evidència les seves vergonyes”.

L'Estat posa en risc a centenars de milers de persones o provoca terratrèmols, ningú assumeix responsabilitats i els tribunals ho encobreixen, però si deixes parlar en aquest Parlament de segons què acabes en presó preventiva
Lluís Salvadó Diputat al Parlament de Catalunya

De fet, com ha explicat Salvadó, les lleis europees obliguen a fer un simulacre general cada 3 anys i amb l’accident de Fukushima, fa més de set anys, “el món va descobrir” que s’havia de preveure com a mínim l’evaquació dels 20 kilòmetres al voltant de les centrals nuclears. En aquest sentit, Europa va aprovar l’any 2012 una directiva, però el govern espanyol no l’ha trasposada ni ha adaptat els seus plans nuclears. “Posen en risc a centenars de milers de persones o provoquen centenars de terratrèmols i no passa res”, afirma Salvadó, “ningú assumeix responsabilitats i els tribunals encobreixen el que provoquen des de les administracions centrals de l’Estat o des de les grans empreses del règim, però ves amb compte que no deixis parlar en aquest Parlament de segons què, que acabes en presó preventiva”.

El diputat republicà ha posat de relleu la negligència de l’Estat i la falta de respecte envers la ciutadania del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre quan ha explicat que el Parlament de Catalunya va aprovar un impost nuclear que volia destinar els fons a preparar el futur econòmic dels territoris afectats per les centrals i, alhora, a millorar els plans d’emergència. Quina va ser la reacció de l’Estat? “La de sempre: recurs d’inconstitucionalitat i impost aturat des del 2014”, ha dit Salvadó. “L’Estat mai falla i els seus tribunals i jutges mai erren al costat de Florentino, del lobby nuclear i de la banca abans que al costat de la nostra gent”, ha afegit, amb contundència.

L’Estat mai falla i els seus tribunals i jutges mai erren al costat de Florentino, del lobby nuclear i de la banca abans que al costat de la nostra gent
Lluís Salvadó Diputat al Parlament de Catalunya

Una gent, la de l’Ebre, que massa sovint resta oblidada. Unes persones que, com ha exposat el diputat, han hagut de conviure amb els riscos nuclears, 800.000 tones de residus tòxics a l’embassament de Flix, els terratrèmols del Castor, les amenaces reiterades de l’Estat de buidar el seu riu o amb el fet que els trens i les línies d’Alta Tensió “passin de llarg”. És per això que el Grup Republicà “no vol ser més còmplice d’aquesta situació, volem que el Parlament s’arremangui i exigeixi respecte i dignitat”. Com ha conclòs Salvadó, “exigim responsabilitats a l’Estat i que, almenys, no faci nosa al que es faci des de Catalunya”.