Les 7 seccions de barri de Mollet, un dels casos de més èxit.
Les 7 seccions de barri de Mollet, un dels casos de més èxit.

Esquerra Republicana posa en marxa les seccions de barri, una eina innovadora que s’apropa a la ciutadania per conèixer la realitat de totes les ciutats, i ja en té 30 en marxa

Més proximitat, cohesió i incidència. Aquests són alguns dels objectius que té en ment Esquerra Republicana amb la creació d’una eina innovadora a Catalunya: les seccions de barri. La formació republicana aposta decididament per arribar arreu del país, esdevenint, així, el primer partit a Catalunya en posar-ho en pràctica. I és que per conèixer les necessitats de la ciutadania i millorar-ne el dia a dia cal parlar amb tothom, ser present a tots els racons del territori, a cada ciutat, poble o vila, escoltar, fer xarxa i actuar.


Però què són les seccions de barri?

Les seccions de barri són un instrument innovador que ha posat en marxa el partit republicà per arribar a tots els barris, conèixer la seva realitat de primera mà i contribuir a millorar el dia a dia dels veïns i veïnes. Són, alhora, una eina de participació de la militància i l’entorn més proper que dóna la possibilitat d’implicar-se amb l’activitat del partit d’una manera molt més pròxima i incidint directament en el teu carrer, en el teu barri o en el teu veïnat.

Esquerra Republicana ha creat una eina innovadora a Catalunya: les seccions de barri. I ja compta amb una trentena en marxa i operatives

Amb les seccions de barri Esquerra Republicana dispersa les agrupacions locals en diversos punts del municipi, sortint de la zona de confort on normalment es troba el local principal i diversificant les veus. En definitiva, més presència, més veus i més proximitat amb la gent. “Volem aproximar-nos a tota la gent que viu a la perifèria de les grans ciutats i que sovint ningú no té en compte a l’hora de prendre decisions beneficioses per al municipi”, explica Sus Martí, secretària d’Organització del partit. “Com més coneguem tots els racons de la ciutat, millor podrem intervenir de manera directa des dels ajuntaments. L’objectiu és millorar la vida de tothom”.


Un projecte a llarg termini

Esquerra Republicana vol ser més i més forts, també als municipis, per continuar construint ciutats republicanes i de progrés. I per això cal ser arreu del país. Les seccions de barri són un projecte a llarg termini que treballa en aquesta direcció, que vol exercir d’element cohesionador i incidir en les problemàtiques més properes a la ciutadania.

 Presentació de les 7 seccions de barri a Mollet del Vallès.
Presentació de les 7 seccions de barri a Mollet del Vallès.

El projecte, que té poc temps de vida, s’ha començat per les grans ciutats i l’objectiu és que, a mesura que es vagi implementant, arribi a tots els municipis. De moment, ja hi ha una trentena de seccions de barri en marxa i operatives. Una xifra que des de la formació posen en valor. La finalitat, com explica Sus Martí, és arribar a la cinquantena a finals d’any.

Ciutats com Mollet, Badalona, Sabadell, Rubí, Manresa, Mataró o Olot, entre moltes d’altres, ja compten amb diverses seccions, que no tenen una metodologia de treball uniforme, sinó que s’adapten a la realitat de cada municipi.

A Badalona, per exemple, que de moment compta amb dues seccions, s’organitzen per districtes. Àlex Montornès, president de la secció local, posa en valor el projecte per “empoderar la militància” i “generar vincles amb el teixit veïnal i d’entitats de la ciutat”. Santi Valls, president de Sabadell, explica que ells tenen cinc grups de treball que els ajuden a “detectar les necessitats dels barris per després aplicar-les a l’obra de govern i explicar-los-ho”. A Mataró, en canvi, estan arrencant i ja han presentat una secció que agrupa tres barris. Rosa Guanyabens, responsable de barris, valora molt positivament el projecte, del qual en posa de relleu la vessant interna, d'empoderament de la militància, i l'externa, de "poder-te apropar de veritat" a les persones de la ciutat.

Com més coneguem tots els racons de la ciutat, millor podrem intervenir des dels ajuntaments. L’objectiu és millorar la vida de tothom
Sus Martí Secretària d'Organització d'Esquerra Republicana

Però un dels casos de més èxit és Mollet, que ja compta amb 7 seccions de barri constituïdes per militància i amistats del partit que hi viuen, cap de les quals forma part del nucli de l’executiva local. Kike Palau, militant de Mollet i coordinador de les candidatures municipals al Baix Vallès, assegura que “ha estat tot un èxit, ja que hi ha un mínim de 6 persones a cadascuna de les 7 seccions constituïdes”.

Hi ha elements comuns en totes elles. Díptics, trobades veïnals, vídeos, targetes per fer-se amic del barri… Són alguns dels molts materials que utilitzen per donar-se a conèixer a la ciutadania i al barri.

A més a més, Esquerra Republicana iniciarà a finals d’octubre una campanya que comptarà amb actes arreu del territori, el primer dels quals serà a Tarragona, i que donarà continuïtat a la tasca iniciada als barris.