El president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, intervenint
El president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, intervenint

Els republicans voten ‘no’ a designar Iceta senador i planten cara al “xantatge paternalista” dels socialistes

El president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, ha defensat el ‘no’ dels republicans a designar Miquel Iceta senador. “Avui a banda de titulars li feien falta vots; els nostres, no els tindrà; de lliçons de cortesia, de parlamentarisme i de dignitat, a nosaltres cap”, ha exclamat el cap de files dels republicans al Parlament.

Sabrià ho ha dit al Parlament just abans de rebutjar que Iceta pugui converitr-se en president de la cambra alt espanyola. “La setmana passada us van corrompre les formes; especialment si preteníeu aparentar que el dia a dia d’aquest Parlament s’emmarca encara en la normalitat; res més lluny de la realitat: som en una situació innegablement excepcional”, ha advertit el president del grup republicà a la bancada socialista.

Més enllà de les formes, però, el ‘no’ d’Esquerra Republicana a Iceta “cau pel seu propi pes, i en bloc, convençuts”. Era “inevitable”. perquè és de fons.

On és la vostra cortesia amb els diputats que són a la presó? On és la cortesia amb qui heu compartit escó, bregues parlamentàries, complicitat al passadís…? I amb les famílies de presos i exiliats? Tan alt és el cost polític que va vèncer la humanitat?”, els ha preguntat Sabrià.Els republicans doncs han mantingut el ‘no’ per plantar cara també a un “xantatge paternalista”. “Això no funcionarà amb xanatge”, ni vinculant pressupostos, eleccions i extrema dreta, ni amb el canvi de nom de l’aeroport, ni amb un president del senat català.

La clau de volta, ha insistit Sabrià als socialistes, tornava a ser el diàleg sincer, per sobre de la tàctica electoral. “El mateix diàleg que no vau mantenir perquè us tremolaven les cames per uns fatxes a Colón; el diàleg que voleu dinamitar quan els darrers dies heu defensat una altra vegada aplicar el 155 sense manies, igual que Cs, igual que el PP, igual q VOX; el diàleg que esmicoleu cada vegada que obre la boca l’Avocacia de l’Estat, o quan el PSOE veta debats a presos polítics com l’Oriol Junqueras; el diàleg que esquiveu des de la moció de censura”, ha recordat.

Per tot plegat, Sabrià ha conclòs que els republicans no es desdiran malgrat les amenaces politíques dels darrers dies. “Conseqüències, de què? Què és el que dificultarà aquest ‘no’ d’avui? Què és el que recollirem sembrant? La collita del 155 és seva. Els nostres amics són a la presó, li torno a recordar, per un referèndum. Les togues ens apliquen venjança en forma de fiança. No se m’acut quina conseqüència més s’imagina. Mentre rumia, nosaltres persistim en el diàleg. En construir una República. En fer avançar el país”, ha afirmat.

Etiquetes