Simó: 'La Llei del cinema permetrà corregir una anomalia històrica: la desigualtat entre les dues llengües oficials'

La portaveu parlamentària d'Esquerra, Anna Simó, ha celebrat que 'després de 30 anys d'autogovern s'hagin iniciat els tràmits per aprovar l'avantprojecte de Llei del cinema de Catalunya, que permetrà corregir una anomalia històrica: la desigualtat entre les dues llengües oficials en les sales de projeccions'. La dirigent independentista ha assegurat que 'el text és una garantia del dret real a decidir les pel·lícules que volem veure i en quines llengües les volem veure'. En aquest sentit, ha apuntat que el 2008 només un 2,7% de les pel·lícules que s'exhibien als cinemes de Catalunya es projectaven en versió doblada o original en català.

Tot i l’oferta residual de cinema en català, les dades evidencien que les còpies catalanes tenen un rendiment superior a les espanyoles i atrauen proporcionalment més públic, malgrat que el llançament comercial de les pel·lícules és en castellà i que les còpies catalanes són relegades a cinemes secundaris. 'Quan hi ha oferta la demanda hi és; és aquesta oferta la que genera la demanda', ha subratllat Simó.

La portaveu parlamentària també ha destacat que l'avantprojecte de llei preveu la creació de la Xarxa Concertada de Pantalles Cinematogràfiques de Catalunya, que preferentment programarà cinema europeu en versió original subtitulada i cinema de producció catalana; i que promou mesures de caire industrial com la creació de fons de foment a la producció, a la distribució independent, a l’exhibició i a la competitivitat empresarial. A més, Simó ha destacat que, tal com marca la llei, l’Institut Català de les Indústries Culturals vetllarà per la lliure competència en el mercat i que es 'promou l'accés a les obres cinematogràfiques per persones amb discapacitat física o sensorial'. En aquest context, Simó ha apuntat que 'un cop acomplert el tràmit formal d'audiència, al·legacions i informes preceptius en el si del Govern esperem que l'avantprojecte arribi al Parlament com a molt tard abans d'acabar gener, per posar-nos ja a treballar'.

Puigcercós visitarà la factoria de Lear a Roquetes

Durant la roda de premsa que ha fet avui al Parlament, la dirigent independentista també s'ha referit l'expedient de regulació d'ocupació de l'empresa que la multinacional nord-americana Lear té a Roquetes. Simó ha criticat que 'en els darrers 10 anys Lear ha passat de 1.000 operaris a plegar' i ha recordat que actualment hi treballen 518 persones i és 'una de les empreses més grans de les Terres de l'Ebre i que té un impacte global al territori'.

En aquest sentit, ha anunciat que el president d'Esquerra, Joan Puigcercós, anirà dissabte vinent a Roquetes per conèixer de prop la qüestió i donar-los a conèixer les línies de treball d'Esquerra al respecte. En aquest sentit, Simó ha explicat que les prioritats de la formació independentista passen per 'evitar el tancament de la fàbrica i elaborar un pla de viabilitat', defensar els drets i els interessos dels treballadors, promoure un pla d'industrialització de les Terres de l'Ebre i incrementar la implantació de noves inversions empresarials i la dinamització econòmica; avançar les infraestructures previstes per guanyar competitivitat i 'exigir la implicació del govern espanyol, tal com ha fet a Figueruela amb el cas d'Opel o amb Delphi a Cadis'.

Esquerra reivindica el ple monogràfic al Congrés sobre la gestió del Prat


En aquest context, Simó ha recordat a CiU, que avui demanava el suport d'Esquerra per demanar la compareixença del ministre Blanco al Parlament, que 'Esquerra fa molts anys que reclama la gestió aeroportuària, fins i tot abans que fos una reivindicació de la societat civil, Esquerra ja demanava que la Generalitat pogués participar en les decisions estratègiques del Prat'.

Simó ha recordat que al Congrés dels Diputats 'ens hi vam enrocar perquè aquest tema no caigués de l'Estatut, però el pacte Mas-Zapatero va fer caure el blindatge de l'aeroport del text estatutari'. En aquest sentit, la dirigent independentista ha apuntat que el mes de març es va pactar en junta de portaveus del Congrés, a petició d'Esquerra, un ple monogràfic al Congrés sobre l'aeroport del Prat, que es va endarrerir pels canvis al capdavant del ministeri. 'Ara reivindiquem la reactivació del ple monogràfic perquè ha fracassat la negociació, no pas per manca de voluntat dels grups catalans, sinó pel PSOE que ha estat incapaç de donar resposta a la nostra demanda', ha afirmat Simó, 'o tenim una majoria a la filial d'aquesta societat de gestió aeroportuària per decidir les funcions tarifàries i prendre decisions estratègiques, com els plans directors, la política comercial o les inversions, o no anirem enlloc'.