Jordi Solé denuncia davant de Nacions Unides la vulneració de drets fonamentals a l’Estat Espanyol

L’eurodiputat republicà ha intervingut en el ple del Consell de Drets Humans de Nacions Unides per denunciar la repressió policial i l’existència de presos polítics i exiliats a l’Estat espanyol

L’eurodiputat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Jordi Solé, ha intervingut en el ple del 37è Consell de Drets Humans de Nacions Unides (ONU) per denunciar que “l'Estat espanyol ha vulnerat el dret a l’autodeterminació de Catalunya, un dret reconegut internacionalment” i per explicar davant la comunitat internacional que “l’Estat va utilitzar una violència policial totalment desproporcionada el passat 1 d’Octubre contra els votants que pacíficament i democràticament intentaven exercir el seu dret a vot”. En aquest sentit, el republicà ha estat contundent i ha afirmat davant del plenari que “com a demòcrates no podem acceptar que, a l’Europa de l’any 2018, encara estiguem parlant de presos polítics i exiliats”. Solé ha pogut intervenir en aquest ple gràcies al fet que les ONG Tamil Uzhagam i l’Association Centre Culturel Franco-Tamoul s’han solidaritzat amb Catalunya i han cedit el seu espai a l’eurodiputat republicà.

Per altra banda, Solé ha organitzat també dues conferències en el marc dels esdeveniments que s’organitzen paral·lelament al Consell de Drets Humans. La primera de les conferències, sota el nom de El dret a l’autodeterminació en el s.XXI ha comptat amb la participació de l’expert independent de l’ONU, Alfred de Zayas, i els prestigiosos professors Nicolas Levrat i Jaume López. Els tres conferenciants han coincidit en el fet que l’autodeterminació és un dret reconegut internacionalment el qual és, per tant, aplicable al cas català. De Zayas ha assegurat que “Europa no hauria de romandre en silenci” i ha denunciat que “davant la violència policial, hi hauria d’haver conseqüènciesa nivell europeu”.

La segona conferència ha portat el nom de Vulneracions de drets fonamentals a la Unió Europea: El cas català i ha comptat amb la presència de Lynn Boylan, diputada del Parlament Europeu; Rachel Lindon, advocada internacional; Txell Bonet, companya del pres polític Jordi Cuixart; i Meritxell Serret, consellera d’Agricultura del Govern català a l’exili.