Solé valora positivament les propostes de la Comissió per frenar els preus de l’energia però reclama mesures “clares i vinculants” per protegir les llars més vulnerables

L’eurodiputat d’Esquerra Republicana demana una “transició accelerada” del sistema energètic “cap a un 100% d’energies renovables”

L’eurodiputat d’Esquerra Republicana al Parlament Europeu, Jordi Solé, ha valorat positivament les mesures d’urgència avançades aquest dimecres per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, per frenar l’escalada del preu de l’energia. Tot i així, Solé considera que la proposta de la Comissió “té mancances encara, com una visió més detallada de les mesures que els Estats hauran d’adoptar per protegir les llars, especialment les que tenen ingressos més baixos o es troben en risc de pobresa energètica”.

Sobre la proposta d’introduir un objectiu vinculant de reducció de l’electricitat, Solé assegura que “és una mesura molt rellevant, ja que l’energia més barata és la que no consumim”.

“La contribució solidària que hauran de pagar les empreses de combustibles fòssils és necessària, donat l’excés de beneficis caiguts del cel arrel de la crisi. Des de l’inici de la crisi el grup Verd/ALE hem reivindicat gravar-ne els beneficis, i aquests canalitzar-los a través d’un mecanisme o fons a escala de la UE per a ajudar a les llars i a les empreses que pateixen l'explosió dels costos energètics”, exposa l’eurodiputat republicà.

De cara a la reunió extraordinària que els ministres d’energia de la UE celebraran aquest divendres per avaluar les propostes de la Comissió, Solé demana als governs que “adoptin les propostes de la Comissió en conjunt”, de manera que això “permeti enviar un clar senyal a Putin de que la seva estratègia d’utilitzar l’energia coma arma per dividir i afeblir Europa no funciona”.

Accelerar la transició europea cap a les energies renovables

“Dit això, la millora manera per allunyar-nos de la dependència dels combustibles fòssils i ser més sobirans energèticament, tant a Catalunya com a Europa, és fer una transició accelerada del sistema energètic cap a un 100% d’energies renovables”, ha subratllat Solé.

En l’estudi publicat ahir, “Accelerar la transició europea cap a les energies renovables”, comissionat per varis eurodiputats del grup Verd/ALE del Parlament Europeu, entre ells el mateix Jordi Solé, s’exposa que és possible aconseguir una Europa amb el 100% de renovables el 2040. Tal com es menciona a l’estudi, el ritme de la transició energètica a la UE depèn directament del volum d’inversions en les energies renovables i les tecnologies sostenibles en els propers anys. “Això, sens dubte, serveix per demanar als responsables polítics i autoritats decisòries que donin prioritat a l’assignació de capital”, ha conclòs.