Ferran Civit al Parlament /  Marc Puig
Ferran Civit al Parlament / Marc Puig

Els republicans lideren a la cambra catalana la denúncia contra l'Estat espanyol per la venda d'armament

El Parlament de Catalunya ha donat suport al dret d’autodeterminació del poble Kurd en una moció aprovada aquest matí a proposta d'Esquerra Republicana. El text també insta al Govern de la Generalitat a condemnar l’ofensiva militar impulsada pel govern turc d’Erdogan contra el Kurdistan Sirià. En la mateixa línia, a través del document el Parlament ha mostrat la seva solidaritat amb el poble kurd, “que porta anys sent víctima de persecució, repressió i discriminació”, i ha rebutjat l’actitud dels Estats Units i Rússia, que continuen contribuint al conflicte per acció o inacció.

De fet, el text dels republicans, que ha rebut el suport majoritàriament de JxCat, CUP i comuns, denuncia també la venda d’armament per part de l’Estat espanyol, per considerar-la còmplice dels conflictes armats, les morts i desplaçats que provoquen, i les morts que tenen lloc al Mediterrani per aquests desplaçaments.

Durant el debat amb els grups, el diputat republicà Ferran Civit ha assenyalat els paral·lelismes amb el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol. En aquest sentit, ha assegurat que “ni el Kurdistan és Catalunya, ni Turquia és Espanya, però cada vegada s’assemblen més en repressió”.

Convé recordar que Turquia, igual que Espanya, també comença a practicar la censura digital”, ha apuntat Civit, i ha comparat la condemna a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb la de la diputada kurda Leyla Zana: “Zana va ser condemnada a 15 anys de presó per parlar en kurd i defensar el dret a l'autodeterminació del seu poble al Parlament d’Ankara. Aquí, la presidenta del Parlament ha sigut condemnada a 11 anys de presó per permetre un debat parlamentari", ha conclòs.