Joan Tardà, aquest dilluns a l'entrada de la Junta de Portaveus del Congrés
Joan Tardà, aquest dilluns a l'entrada de la Junta de Portaveus del Congrés

La presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor, ha convocat per a aquest dijous i divendres el ple que debatrà la moció de censura presentada pel PSOE contra Mariano Rajoy. A hores d'ara, el partit socialista encara no s'ha posat en contacte amb Esquerra per comunicar-li res, tot i que els seus vots serien imprescindibles. "Sembla ben bé que desitgi que li votem en contra", ha dit el portaveu republicà, Joan Tardà.

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, Joan Tardà, ha assegurat aquest matí davant la moció de censura presentada pel PSOE i que es debatrà al ple del Congrés aquest mateix dijous i divendres, que la situació creada "és un caos" i que quan els seus promotors s'aclareixin "ja ens diran alguna cosa".

Tardà ha denunciat que en aquests últims mesos el líder del PSOE, Pedro Sánchez, "no ha trobat ni un sol minut per parlar amb nosaltres" i que, de fet, encara és hora que des del seu partit es comuniqui a Esquerra la intenció de presentar la moció de censura, ara que ja té fins i tot data per al debat al ple. "Sembla ben bé que desitgi que li votem en contra", ha dit.

Sánchez ha de corregir posicionaments tan intangibles com el fet d'insultar permanentment el republicanisme català
Joan Tardà Portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats

A l'entrada de la reunió de la junta de portaveus del Congrés, el portaveu republicà ha dit als periodistes que "la posició d'Esquerra és sobradament coneguda" respecte a la voluntat de fer fora el govern del PP de la Moncloa. "Vam votar a favor de la moció de censura presentada per Unidos Podemos i, al seu dia, vam lamentar que el PSOE facilités la investidura de Mariano Rajoy". Ara bé, ha afegit, davant la situació creada i sense haver informat de res Esquerra, "quan hagin arribat a alguna conclusió ja ens avisaran".

Tardà no ha amagat sentir-se un tant sorprès "per la poca talla i mala educació de Pedro Sánchez", que fins i tot "es vanta de dir que val la pena i és rendible menysprear l'independentisme català. Sembla que el PSOE ni tan sols té previst comunicar-se amb nosaltres per explicar alguna cosa, com si haguessin trobat el gust a presumir que ni tan sols parlen amb Esquerra", ha assenyalat.

A preguntes dels periodistes, Tardà ha recordat que, en efecte, el març passat "vam dir que Esquerra Republicana estava disposada, com a organització política, a votar favorablement una moció de censura presentada pel PSOE". De la mateixa manera, ha afegit, que divendres passat, des del Parlament, ell mateix va deixar clar que Pedro Sánchez "ha de corregir alguns posicionaments tan intangibles com el fet d'insultar permanentment el republicanisme català", com ha passat aquestes últimes setmanes.

Tardà ha acabat insistint que el secretari general del PSOE "no sap què és ni la cortesia ni l'educació en les relacions entre les formacions polítiques" i s'ha mostrat convençut que, això, en altres moments no massa llunyans amb altres dirigents socialistes, "no hauria passat".