Joan Tardà, al PSOE: 'Votar no a un diàleg sense condicions és un inici desastrós'

El vot en contra del PSOE, sumat a PP i Ciudadanos, ha impedit que el Congrés aprovés una moció d’Esquerra Republicana per instar el govern espanyol a dialogar “sense condicions ni renúncies”

“Hi ha d’haver un diàleg sincer, sense eufemismes, sense condicions ni renúncies, per parlar de tot”, ha assegurat Tardà. Perquè si no es pot parlar de tot, “si no es poden plantejar els problemes sense cap renúncia, per part de tots dos governs, no hi haurà solució possible en els propers temps”.

La demanda d'un diàleg entre els governs català i espanyol "sense condicions ni renúncies" era el centre de la moció que avui Esquerra presentava al ple del Congrés, conseqüència de la interpel·lació que la setmana passada el propi Tardà va presentar a la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet.


El portaveu republicà al Congrés ha reivindicat que en el diàleg que s’ha d’obrir entre els governs català i espanyol “uns i altres tenen l’obligació de parlar també d’allò que no els interessa”. I ha recordat que els independentistes “representem una bona part de la societat catalana, el 50%”, i que justament per això s’han de valorar les propostes que representen.
“O es planteja un diàleg sense enganys ni eufemismes, sense voler prendre el pèl a ningú, o no hi haurà diàleg ni solució”, ha dit Tardà.

En aquest sentit, ha assegurat que el govern espanyol té tot el dret, en aquest diàleg, a plantejar com a solució una reforma de la Constitució o de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, de la mateixa manera que l’independentisme té tot el dret a defensar el dret a l’autodeterminació perquè el poble de Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur polític.

El diàleg només serà fructífer si hi cabem tots, i si no estan disposats a parlar de tot no ens hi sentim integrats. Estan expulsant a la meitat de catalans del diàleg. No esperin la col·laboració d’ERC
Joan Tardà Portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés

Aquest mateix dimarts al matí, des de Berlín, el president del govern espanyol havia assegurat que els governs català i espanyol poden parlar "de moltes coses" en el marc de la Constitució. "Doncs, no", ha dit Tardà. "No s'ha de poder parlar de moltes coses; s'ha de poder parlar de tot".

“En últim terme”, ha recordat Tardà, “tot s’acabarà resolent amb el consentiment de la ciutadania sobre si la millor solució és la seva o la nostra. Nosaltres sempre acatarem la voluntat del poble de Catalunya, encara que no ens agradi”.


Preveient ja d’entrada que el PSOE no acceptaria la moció en els termes que Esquerra la presentava, el portaveu republicà al Congrés ha conclòs que aquesta negativa “és un mal inici, un inici desastrós. El diàleg només serà fructífer si hi cabem tots, i si no estan disposats a parlar de tot no ens hi sentim integrats. Estan expulsant a la meitat de catalans del diàleg”. Davant la negativa del partit del govern a votar favorablement la moció, Tardà ha advertit que, en aquest marc de desconfiança que ja es dibuixa, “no esperin la col·laboració d’ERC”

La moció, finalment rebutjada, ha acabat rebent el suport d'Unidos Podemos-ECP-EM, PDECAT i PNB, i el vot contrari de PP, PSOE i Ciudadanos.