Joan Tardà, aquest dimecres durant la seva intervenció al Congrés'.
Joan Tardà, aquest dimecres durant la seva intervenció al Congrés".

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés ha advertit al president espanyol que si continua la via de la repressió i l'immobilisme, Catalunya serà la seva tomba política. En un debat al ple del Congrés, Tardà ha dit que el judici farsa que és a punt de començar contra els líders del procés "és una vergonya" en el marc d'un règim construït sobre la base de la corrupció

"Davant la seva retòrica en blanc i negre, estèril per amenaçadora, superficial per basta ens els seus arguments, i vàcua per falta de propostes, Esquerra no perdrà els nervis". És el missatge que el portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, Joan Tardà, ha llançat aquest matí al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un debat sobre la situació política a Catalunya en què Sánchez ha estat incapaç d'oferir res més com a solució que l'advertència d'enviar forces de seguretat de l'Estat per garantir l'ordre constitucional i anunciar que en el Consell de Ministres del proper 21 de desembre a Barcelona s'aprovarà el reial decret per apujar el salari mínim interprofessional als 900 euros.

"Ens ha acusat de demagogs, populistes i mentiders, la qual cosa em fa pensar que vostè ja ha començat la campanya electoral", ha asseverat Tardà. El portaveu republicà ha fet evident el gir de Sánchez "per la ressaca de les eleccions andaluses" i la convicció que el discurs catalanofòbic és l'únic que aconsegueix rèdits polítics a Espanya.

Amb la seva tossuderia i el seu immobilisme ens aboquen a la desobediència
Joan Tardà Portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats

Tardà ha tornat a advertir que la inacció del govern espanyol per afrontar el conflicte polític amb Catalunya pot acabar essent la tomba política de Sánchez. "La violència, la repressió i la vulneració dels drets civils mai acabaran amb els anhels de llibertat, sinó tot el contrari: els enfortirà", ha assegurat.

Davant d'això, ha insistit el portaveu republicà, cal que el govern espanyol presenti una proposta -que avui no ha arribat, més enllà que l'apel·lació al diàleg en el marc de la Constitució- de la mateixa manera que el sobiranisme ja ha presentat la seva, per arribar a a la conclusió que el referèndum d'independència "serà inevitable" en la mesura que és l'únic instrument que pot interpel·lar el conjunt de la societat catalana sobre quin ha de ser el seu futur polític. "Catalunya serà independent si així ho decideix la majoria de la seva ciutadania, de la mateixa manera que no ho serà si la majoria de catalans i catalanes no ho volen ser".

"De la mateixa manera que jo no puc negar els drets d'aquells catalans que desitgen mantenir-se a Espanya, també els catalans que no són independentistes han de reconèixer que els que sí que en som tenim el dret a votar-ho. Per això el referèndum serà inevitable", ha dit.

Tardà ha retret a Sánchez que reclami diàleg entre catalans. "Sempre hem dialogat", ha recordat. N'és un exemple el que va portar a l'Estatut de 2006 "que el Congrés va laminar i el Tribunal Constitucional va dinamitar", i n'és un altre el comissionat del Parlament que el 2014 va acudir al mateix Congrés demanant autorització per celebrar un referèndum "i ni tan sols es va admetre a tràmit valorar-ho. I ens demanen a nosaltres diàleg?", ha conclòs. "Amb la seva tossuderia i el seu immobilisme ens aboquen a la desobediència", ha acabat advertint Tardà.

El portaveu d'Esquerra al Congrés ha començat el seu discurs referint-se al judici farsa que és a punt de començar contra els líders del procés "per delictes que no han comès" i que, segons Tardà, només busca "mantenir a la presó i a l'exili representants electes per impedir que exerceixin els càrrecs pels que van ser escollits democràticament, i escarmentar Catalunya perquè renunciï a la seva llibertat".

Tardà ha recordat que al seu dia ja havia advertit Rajoy que la via autoritària de l'Estat comportaria que hi tornés haver presos polítics, com així ha estat. "Persones que assumeixen les conseqüències morals, físiques i penals" per unes acusacions injustes, "i quatre d'ells en vaga de fam".

"Serà el judici de la vergonya, que separarà emocionalment de manera definitiva Espanya de bona part del poble de Catalunya", ha dit Tardà, i posarà novament de manifest que el règim del 78 es va instaurar sobre una base de corrupció intrínseca a la història d'Espanya, i que avui es concreta, entre altres coses, en la supeditació del poder polític sobre el poder financer i en la inexsitència de la separació de poders. "L'únic que hi ha és repartiment, de poders".

Malgrat la decepció pel discurs de Sánchez i la falta de propostes, Tardà ha acabat la seva intervenció posant-lo en un dilema: "Té l'oporunitat de passar a la història com un estadista o un figurant. Encara hi som a temps".