Teresa Jordà i Roura: ADN municipalista i republicà

Coneix la cap de llista d’Esquerra Republicana a Girona per a les eleccions del 14F, i actual consellera d’Agricultura del Govern

La solidaritat, l’atreviment, el treball en equip i la proactivitat són els valors que defineixen a Teresa Jordà, que després d’una llarga trajectòria política i de liderar la conselleria d’Agricultura, ara és cap de llista d’Esquerra Republicana per la demarcació de Girona.

Jordà adora compartir sobretaules llargues amb "persones que li aporten", i amb els amics “soc molt tertuliana”, explica. A més, gaudeix passant totes les estones possibles amb la Maria i la Martina, les seves nebodes i les “reines de casa”.

El municipalisme és l'origen, l'essència i la llavor de tot. És la força del país que ens portarà cap a la República
Teresa Jordà
  Teresa Jordà i Roura: ADN municipalista i republicà

Quan li van proposar encapçalar la llista per Girona, Jordà va reaccionar amb molta il·lusió. Juntament amb companys i companyes del territori, conformen una candidatura diversa, amb un fort ADN municipalista i amb persones capaces de liderar la reconstrucció del país i el camí a la independència.

Ripoll: els seus orígens, la seva història
Nascuda el 19 de juny de 1972, té un gran vincle amb Ripoll. Li encanta fer sortides i fer els cims del Ripollès amb amics. Per ella Ripoll ho és tot. Són els seus orígens, les seves arrels, és història i cultura.

Llicenciada en Història Moderna i Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordà ha forjat la seva trajectòria política al seu municipi durant la seva etapa com a alcaldessa. Va aconseguir fer un tomb al municipi per deixar de ser una capital grisa. “Vam fer molt carrer, vam escoltar i vam treballar molt. I ho vam fer al costat de la gent i responent a les necessitats que hi havia. Vam fer una gran feina”, recorda.

Per la candidata, el municipalisme és l'origen, l’essència i la llavor de tot: “és la força del país que ens portarà cap a la República”.

7 anys al front de Madrid
Un cop tancada l'etapa d'alcaldessa, el 2011 Jordà fa el salt a la política nacional i encapçala la llista de Girona al Congrés dels Diputats, ocupant un escó a la cambra baixa. Durant tres legislatures la gironina va portar la lluita per la llibertat i la justícia social al faristol del Congrés. Contundent i vehement, ha treballat per la implementació de polítiques de gènere i igualtat efectiva entre homes i dones, així com per erradicar la violència masclista.

També, va ser portaveu de la comissió de Foment, on va liderant diferents reivindicacions de les infraestructures del nostre país.

Liderant la conselleria d’Agricultura
Després de l'exili de la consellera legítima Meritxell Serret, Jordà va entomar el repte de continuar amb la bona gestió iniciada per Serret al capdavant de la conselleria d'Agricultura. "Em sento afortunada d'haver estat consellera d’Agricultura els darrers dos mandats i ho tornaria a repetir. Tenim un tresor que hem de saber cuidar i mimar". Una nova etapa plena de responsabilitat i il·lusió que li ha permès fer territori, conèixer les persones que treballen la terra i poder-los ajudar i divulgar l'activitat del sector agrícola, ramader, pesquer i alimentari del país.

Al llarg d'aquesta legislatura, s'han aprovat diferents iniciatives com la Llei Vitivinícola, la Llei d'Espais Agraris, el Pla Estratègic del Cos dels Agents Rurals i el Decret de Dejeccions Ramaderes, entre altres iniciatives. Una feina feta que ha permès a la consellera sentir-se una més d'un sector imprescindible del país com és el sector primari.

Un dels reptes més importants per la consellera i que ha deixat palesa com a eix central en totes les polítiques és el treball per la dignitat d'aquest sector i demostrar que en aquest país el sector primari és imprescindible. "Dignitat també vol dir sostenibilitat i aquesta comença quan el productor s'hi guanya la vida dignament".

Des de la conselleria s'ha fet un treball de proximitat, de tu a tu amb el sector agrari. Per primera vegada, el departament ha aconseguit un document que recull com ha de ser la nova política agrària comuna, no només com a sector, sinó com a país. "Em sento orgullosa perquè el sector, malgrat sempre demanda molt, percebo que no som l'enemic a abatre sinó el soci que l'acompanya i facilita les coses, malgrat que a vegades ens costi".

Un altre repte que ha treballat de valent la conselleria és millorar les polítiques públiques que impliquen les dones rurals i les dones del mar, com el Programa de Dones del Món Rural i Marítim (2016-2020). Un aspecte que fins ara no s'havia treballat amb profunditat i que Jordà ha reivindicat des del primer minut a la conselleria. "El camí és llarg i els reptes són molts, però només amb Esquerra Republicana serem capaces de feminitzar un sector històricament masculinitzat", destaca.

El camí és llarg i els reptes són molts, però només amb Esquerra Republicana serem capaces de feminitzar un sector històricament masculinitzat
Teresa Jordà

Un horitzó de republicà
La pròxima legislatura es planteja repleta de reptes pels republicans, sobretot pel que fa a la gestió social i econòmica de la pandèmia. "Ens ho deixarem tot, perquè no podem permetre que ningú es quedi enrere. I perquè això no passi, és imprescindible que Esquerra Republicana guanyi les eleccions" reivindica.

La republicana deixa clar el seu ferm compromís amb la República Catalana "com hem fet sempre i seguirem fent" i la voluntat de sumar més i més gent al projecte d’independència i de "l'amnistia de totes les persones represaliades".

Per ella, Oriol Junqueras és tot un referent en política i recorda com “la seva força i lideratge ha permès capgirar la vida política del país i fer de l’independentisme un força majoritària i que aspira a assolir la plena independència”.

"Les dones hem vingut a la política per transformar-ho tot". Teresa Jordà és una de les moltes dones que lideren la candidatura d'Esquerra Republicana a les eleccions al Parlament de Catalunya. Dones com Marta Vilalta, cap de llista per la demarcació de Lleida, Raquel Sans, cap de llista per la demarcació de Tarragona, o Laura Vilagrà, la número 2 per Barcelona.