El president del Parlament, Roger Torrent /Foto ACN
El president del Parlament, Roger Torrent /Foto ACN

El president del Parlament, Roger Torrent, anuncia que la Mesa del Parlament ha aprovat una proposta de creació de la Comissió d'Estudi dels Drets Civils i Polítics a Catalunya. La proposta d'aquesta Comissió d'Estudi, que es desenvoluparia durant tota la legislatura, ha de ser aprovada pel Ple

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat avui que s'ha aprovat a la Mesa del Parlament la proposta de creació d'una Comissió d'Estudi pels Drets Civils i Polítics a Catalunya impulsada des de la mateixa presidència. Torrent ha explicat que "estem en un moment excepcional des del punt de vista de la regressió i la vulneració dels drets i llibertats civils i polítics, individuals i també una vulneració de drets col·lectius en tant que afecten la sobirania del Parlament i per tant la sobirania del poble de Catalunya".

Aquesta regressió de drets i llibertats, segons Roger Torrent, posa en perill els mateixos fonaments de l'estat de dret i la mateixa democràcia i "ens interpel·la a tothom, independentment de l'adscripció política. El Parlament de Catalunya no pot restar impassible a aquesta situació, hem d'actuar a través de totes les eines i una bona eina és aquesta comissió".

Estem obligats a treballar en la defensa dels drets dels ciutadans vinguin d'on vinguin, tinguin les ideologies que tinguin
Roger Torrent MH President del Parlament de Catalunya
 El president del Parlament, Roger Torrent, en una sessió de la Mesa/Foto ACN
El president del Parlament, Roger Torrent, en una sessió de la Mesa/Foto ACN

La comissió d'estudi durarà el que duri tota la legislatura i pot arribar a efectuar propostes concretes, no és només una eina per a l'anàlisi i la reflexió, sinó sobretot per a fer propostes i per plantejar possibles solucions de com assegurar el ple exercici lliure dels drets civils i polítics dels ciutadans de Catalunya. L'àmbit de repercussió no és només Catalunya perquè és part afectada específicament, i més pel que fa a determinats plantejaments ideològics, sinó que afecta el conjunt de la ciutadania i de tot l'Estat espanyol; un estat on es condemnen cantants per les seves lletres, s'impedeixen expressions artístiques i exposicions i es prohibeixen llibres, ha denunciat Torrent. La manca de drets i llibertats afecta tothom, pensi el que pensi. Per tant, el president del Parlament considera que és una obligació de la Cambra catalana treballar incansablement, innegablement i irrenunciablement en la defensa d'aquests drets; llibertat d'expressió i de reunió i tants altres drets fonamentals que avui estan en risc i en crisi. Aquesta tasca per invertir aquesta regressió en els drets civils individuals i col·lectius s'ha de convertir en una prioritat i obsessió democràtica del Parlament formulant propostes per apuntalar aquests drets que, no només estan presents a l'ordenament jurídic propi sinó que estan presents als tractats internacionals i en el conjunt de les democràcies europees.

La proposta aprovada per la Mesa vol posar a treballar el Parlament en la defensa dels drets civils fonamentals i la seva creació es concretarà a través de la votació que es farà en el Ple. El president del Parlament, Roger Torrent, ha insistit que és una qüestió que interpel·la a tots els grups parlamentaris presents a la cambra. "Estem obligats pels principis fonamentals de la democràcia a treballar en la defensa dels drets dels ciutadans vinguin d'on vinguin, tinguin les ideologies que tinguin perquè això no va d'una ideologia concreta, o d'un plantejament determinat sinó del conjunt de drets dels ciutadans".