El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani / ACN
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani / ACN

El departament destinarà un total de 4,28M€ per a mesures d'igualtat, migracions i ciutadania davant la crisi de la covid-19

Les treballadores de les cures i la llar són un dels col·lectius que més ha patit les conseqüències de la crisi de la Covid-19. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat un paquet de mesures de suport a les treballadores de les cures i la llar, un sector caracteritzat per la situació d'irregularitat i l'economia submergida que es veu abocat a la precarietat, desigualtat i vulnerabilitat.

La mesura més important d'aquest paquet d'iniciatives que impulsa el Departament a través de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania són els ajuts d'1,4 M€ per fomentar la contractació de treballadores de les cures en situació d'irregularitat. L'ajut serà l'equivalent a la contribució de la persona ocupadora en impostos i seguretat social, és a dir, 2.685 euros si el contracte és pel salari mínim interprofessional durant un any.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha explicat que l'objectiu és "fomentar la regularització de les dones del sector per garantir que tinguin els mateixos drets que la resta de ciutadans i ciutadanes i lluitar contra l'economia submergida".

"Una de les coses que ens ha mostrat aquesta crisi és que hi ha persones molt invisibles, especialment les que es troben en situació d'irregularitat administrativa. Ho hem dit moltes vegades, toca fer un pas endavant en la flexibilització dels processos de regularització", ha afegit El Homrani.

Se'n podran beneficiar les persones o entitats sense ànim de lucre que ofereixin un contracte per treballar en l'àmbit de cures, a temps complet i amb remuneració igual o superior al Salari Mínim Interprofessional. "És una mesura pionera a Europa que esperem que sigui un èxit i ens mostri un camí a treballar per a la regularització d'aquestes treballadores. Ja no volem excuses perquè no se les contracti, tinguin papers i puguin fer el seu procés d'arrelament", ha explicat el conseller.

Per altra banda, el Departament també ha pressupostat una ajuda de 200.000 € al foment de l'autoocupació i el treball cooperatiu per accedir a l'arrelament; 300.000 € al suport jurídic i difusió de l'arrelament social com a vida de contractació de persones actualment en situació irregular; i 300.000 euros més en ajuts a la formació ocupacional per a treballadores de les cures que els permeti accedir a aquestes ofertes de contractes i la seva regularització.

Tots aquests ajuts a la regularització de les treballadores del sector de les cures i la llar s'inclou dins d'un paquet més ampli de mesures en els àmbits de la igualtat, les migracions i la ciutadania davant la crisi de la Covid-19. El pressupost de 4,28M€ que inclou formació a famílies immigrants per al suport educatiu dels seus infants, ampliació de la formació del servei de primera acollida i cursos d'alfabetització en línia.

Etiquetes