Oriol Junqueras a la constitució del Congrés dels Diputats / ACN
Oriol Junqueras a la constitució del Congrés dels Diputats / ACN

L’alt tribunal desestima el recurs del president republicà contra la presó preventiva amb tres vots en contra

El Tribunal Constitucional ha emès avui la sentència per la qual desestima el recurs presentat per Oriol Junqueras contra la presó preventiva, però amb tres magistrats en contra. Els magistrats discrepants, Fernando Valdés Dal-Ré, Juan Antonio Xiol Ríos i María Luisa Balaguer Callejón, han emès un vot particular contrari a la sentència en el qual afirmen que existien mesures cautelars menys lesives per als drets polítics del president republicà. Consideren que s’hauria d’haver permès que Oriol Junqueras exercís com a diputat al Parlament de Catalunya per protegir el normal funcionament del sistema democràtic parlamentari.

L’Audiència Nacional va dictar presó preventiva per al president republicà fa més de 2 anys, una decisió que després va ser prorrogada pel Tribunal Suprem i es va allargar fins que va ser injustament condemnat a 13 anys de presó el passat 14 d’octubre. La sentència del Constitucional ha desestimat el recurs presentat per la defensa contra aquesta mesura, argumentant que la decisió és “legal, legítima i proporcional”. És la primera sentència en relació a la qüestió catalana que trenca la unanimitat de l’alt tribunal.

Aquest vot particular aplana, ara, el camí del president republicà a Estrasburg, on la defensa es podrà valdre de la discrepància del Constitucional per reforçar els seus arguments davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.


Pendent el recurs sobre la constitució del Parlament

La defensa d’Oriol Junqueras també va presentar un recurs contra la decisió de Pablo Llarena d’impedir al president republicà d’assistir a la constitució del Parlament de Catalunya el 12 de gener de 2018, malgrat va sortir elegit democràticament a les urnes el 21 de desembre de 2017. La resolució d’aquest recurs ha sigut ajornada al gener i també es preveu que trenqui la unanimitat de l’alt tribunal.

Etiquetes