Junqueras, Romeva i els afectats d'ERC demanen la nul·litat de la causa del Tribunal de Cuentas

Els republicans han presentat un recurs contra les irregularitats del procediment i plantegen la inconstitucionalitat de les fiances que se'ls exigeixen per falta de control judicial

Oriol Junqueras i la resta d’encausats d’Esquerra Republicana pel Tribunal de Cuentas han presentat un recurs contra la Liquidació emesa per aquest òrgan el passat 30 de juny, per la qual es troben obligats a dipositar més de 4,5 milions d’euros abans del 21 de juliol. En cas de no fer-ho, el Tribunal procedirà a embargar-los els seus béns.

En el recurs es demana al Tribunal de Cuentas que plantegi una qüestió d’inconstitucionalitat contra els articles 47 i 48 de la Llei del Tribunal de Cuentas que obliga els afectats a abonar fiances milionàries sense que hi hagi cap mena de control judicial i sense poder-se defensar en un procediment contradictori abans que es resolgui sobre la seva pretesa culpabilitat, cosa que els pot comportar ser embargats en cas de no poder fer front a la fiança. Ras i curt, a la pràctica, la pena els és imposada abans del judici.

Segons el recurs, aquest procediment dels articles 47 i 48 suposa una vulneració del dret a la tutela judicial efectiva i és contrari a l'article 24 de la Constitució, motiu pel qual es demana que siguin declarats nuls. Els encausats es troben en una evident situació d’indefensió -no poden defensar-se si no hi ha judici- i també atempta contra la presumpció d’innocència. Això, diu el recurs, no només va en contra de la Constitució espanyola, sinó també de la mateixa Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Ras i curt, a la pràctica, la pena els és imposada abans del judici

Entre les causes d’indefensió, el recurs també destaca l’arbitrarietat amb què el Tribunal de Cuentas defineix l’abast de les despeses que considera il·legítimes. A parer del recurs, no hi ha cap criteri objectiu. En aquest sentit, el text destaca que, en qualsevol cas, totes les despeses es van produir en el marc de les competències pròpies de la Generalitat en matèria d’acció exterior, cosa que ha avalat el mateix Tribunal Constitucional.

El recurs també recull altres irregularitats de la causa del Tribunal de Comptes, com la caducitat del procediment -per superar el termini màxim de tres mesos determinat per la llei-, cosa que suposa la nul·litat del mateix, la duplicitat de causes per la via comptable i la via penal -situació que afecta concretament a l’exconseller Raül Romeva i l’ex secretari general d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Aleix Villatoro-, o la vulneració de la immunitat europarlamentària en el cas de l’eurodiputat Jordi Solé.