La consellera de Salut, Alba Vergés
La consellera de Salut, Alba Vergés

La consellera adverteix l’executiu espanyol que és la Generalitat qui té la capacitat de prendre decisions, analitzar indicadors i anunciar les dades, que sempre són públiques

“Amb tot el respecte a Simón. Qui sap què passa a Catalunya és el sistema de salut català. Tenim la capacitat d’identificar qualsevol fet que passi durant l’epidèmia, a qualsevol lloc del nostre país, i amb l’ànim d’anticipar-nos sempre”. Amb aquestes contundents paraules, s’ha expressat avui la consellera de Salut, Alba Vergés, negant cap rebrot al nostre país, davant les insinuacions del secretari tècnic del govern espanyol, Fernando Simón, que ahir qüestionava les dades que arriben des de Catalunya. “Les dades, les ha de tenir, sempre primer, la ciutadania. Ens hem dotat d’un esforç enorme per tenir tota la informació i publicar-la, cada dia, des de fa setmanes. Està oberta a tothom. També per a aquells que estan fent recerca i que ho estant donant tot. Han de poder disposar de totes les dades del nostre sistema”, ha remarcat.

La consellera Vergés, d’altra banda, ha explicat també que, a partir d’ara, “l’atenció primària juga un paper cabdal en la detecció de nous casos i en el seguiment de la pandèmia”. En aquest sentit, ha remarcat que “a qualsevol cas sospitós que arriba a l’atenció primària i, per tant, amb simptomatologia lleu, i que hi arriba via presencial, amb consulta telefònica, amb eConsulta o telemedicina, se li fa la petició de PCR per poder confirmar si són positius o no, identificar els seus contactes i poder-ne fer el seguiment. Així és com, a partir d’ara, hem de tractar la pandèmia: tallant les cadenes de transmissió i seguint el traçament dels casos”.

Per últim, la consellera ha informat que, actualment, hi ha 213 persones ingressades a les unitats de cures intensives com a conseqüència de la COVID-19, un 41% de la capacitat del sistema. En aquest sentit, ha recordat que “hem experimentat una disminució constant al llarg dels dies", i ha recordat que les persones ingressades a les UCI van arribar a ser més de 1.500. Vergés també ha lamentat les 34 persones mortes les darreres 24 hores, que sumen ja un total d’11.800 víctimes mortals per coronavirus, a Catalunya.