La vicepresidenta amb funcions de presidenta, Alba Vergés, assisteix a l'EPTA
La vicepresidenta amb funcions de presidenta, Alba Vergés, assisteix a l'EPTA

El Parlament de Catalunya és l’únic membre de ple dret d’una nació sense Estat

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, ha rebut la presidència rotatòria de l'European Parliamentary Technology Assessment (EPTA). En el marc de la cimera anual de l’organisme que s’ha celebrat al Bundestag, a Berlin, Vergés ha assumit l'encàrrec "amb honor i gran responsabilitat".

En la seva intervenció davant el consell de l'EPTA, la vicepresidenta primera ha defensat amb fermesa la "llibertat d'expressió" i els "valors democràtics", ha reivindicat la cambra com un espai de debat lliure i ha denunciat el judici als exmembres de la Mesa.

La cambra catalana ha rebut així el relleu d'Alemanya per presidir el 2023 aquesta xarxa d'òrgans d'assessorament científic i tecnològic als legislatius. L'any que ve serà el Parlament qui aculli aquesta cimera anual, i també la reunió anual dels directors de les oficines de la xarxa.

L’EPTA està integrat per organismes assessors de vint-i-cinc parlaments, tretze com a membres de ple dret, entre els quals els de Catalunya, Espanya, França, el Regne Unit, Alemanya o el Parlament Europeu, i dotze com a associats, com ara els de Portugal, Valònia, els Estats Units, el Japó o el Consell d'Europa. Així, el Parlament de Catalunya és l’únic membre de ple dret de la xarxa que correspon a una nació sense Estat. En aquest sentit, Vergés ha destacat la satisfacció de la cambra catalana per compartir la seva tasca amb altres parlaments nacionals o supranacionals.

Vergés ha aprofitat la seva estada a la capital alemanya per reunir-se amb el president del Parlament de l'estat federat de Berlín, Dennis Buchner, i amb la presidenta de la UN Women Alemanya, Elker Ferner, l’entitat de les Nacions Unides garant de la igualtat de gènere.